Nieuwsbrief PictoNieuws

Lees PictoNieuws

Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 27, september 2017

 

Op 27 september kun je ons vinden op de materialenmarkt van de 
Nationale Educational Needs Conferentie in Ede

We willen je in onze stand laten zien hoe je de ondertitels van je pictoteksten kunt laten voorlezen. We verklappen nu al hoe dat kan:

Met een Apple (iPad) is het voldoende de voice over in te schakelen. Heb je een ander besturingssysteem dan kun je elke PDF die je van een pictotekst hebt gemaakt, laten voorlezen met Sprint of Kurzweil.

Met Sprint kan de PDF worden geopend in de Sprint hoofdomgeving. Met Kurzweil kan de PDF worden omgezet met de PDFtoKES tool. De PDFtoKES tool is te vinden op computers waar Kurzweil op geïnstalleerd staat, maar kan ook worden gedownload door via lexima.nl de KES tools te downloaden.

Met de PDFtoKES tool kan de PDF met picto’s worden omgezet naar KES door de stappen van de conversie te doorlopen. De eerste stap is het kiezen waar de PDF staat, stap twee is het kiezen waar de PDF moet komen te staan, en stap 3 is het klikken op de conversie knop. Het bestand is nu omgezet en kan worden geopend en voorgelezen in Kurzweil.

In onze stand vind je ook de materialen van Lezen Moet Je Doen. Je herkent ons aan het vest.

 vest-LMJD-01.jpg

Het vest van het team Lezen Moet Je Doen

Onderzoek naar de effectiviteit van picto-ondersteuning

Studeer jij en wil je onderzoek doen naar de effecten van het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver? Lees dan eerst de thesis De zin in beeld, waarmee Eva van Ginkel daar logopediestudie voltooide. Je vindt hier ook een mooie literatuurlijst die je verder de weg kan wijzen naar mooi en zinvol onderzoek.

Passend onderwijs en Puur Picto

De Nieuwsbegrip tekst die José Kuijpers elke week omzet in een tekst op mkm/picto-leesniveau plaatsen we nu ook in een 'puur picto' variant. Via Facebook houden we je op de hoogte over het plaatsingsmoment. Meestal op dinsdag. Je vindt deze teksten in de voorbeeldverhalenmap van de pictoschrijver.

WK37 pictoschrijver.nl.PNG

Nieuwsbegrip deze week

Deel je ervaring

Maak een foto van je picto-leeservaring. Stuur die, liefst met een korte toelichting, naar contact@pictoschrijver.nl. We plaatsen je ervaring graag in onze volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina

Scholing

Op zoek naar scholing en/of begeleiding op het gebied van leren lezen met picto's? We adviseren je graag bij het organiseren van een teamscholing op locatie: Scholing. Hier vind je ook de informatie over de individuele scholingsdagen.

Meer weten over de leesmethode Lezen Moet Je Doen? Lees de laatste nieuwsbrieven LMJD

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 26, juni 2017

 

Deze week kreeg de Pictoschrijver een nieuwe uitstraling, met zon!

iedereen attent-01.png

Het motto 'Ik wil lezen want zo krijg ik grip op de wereld' is nu op de homepage in beeld gebracht met hemelsblauw en veel groen. De zon doet de rest. Het inloggen, bestellen en verlengen van je licentie is nu nog gemakkelijker. Probeer het maar.

pictoschrijver-nieuw.jpg

En mocht er toch iets mis gaan - wat altijd kan bij zo'n ingrijpenden upgrade - stuur ons dan meteen bericht zodat we het probleem kunnen oplossen. Dat kan via de contactpagina of mail naar contact@pictoschrijver.nl.  Ook voor andere tips en verbeterpunten.

 

Wat verder nog handig is te weten


methodiek transparant.png

Er is een nieuw verkoopaanbod van de Klankgebarenkaartjes, de Vormensets en het Dominospelletje bij LKJK A. Nu te bestellen met een aantrekkelijke meerstukskorting. Ga naar de webwinkel.

Meer weten over de leesmethode Lezen Moet Je Doen? Lees de laatste nieuwsbrieven LMJD

Op zoek naar scholing en/of begeleiding op het gebied van Picto en Leren Lezen? We adviseren je graag bij het organiseren van een teamscholing op locatie: Scholing. De individuele nascholing start weer na de grote vakantie.

Maak jij wel eens inspirerende foto's van pictotoepassingen? Je kunt ze opsturen naar contact@pictoschrijver.nl. Wellicht worden ze geplaatst in de volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 25, april 2017

Pictoschrijver sneller, licentiegerichter, graag iedereen attent
en straks een nieuwe jas. 

 

We beginnen deze Nieuwsbrief met een mooie picto toepassing.

Lies van Oord-01-600.jpg

Deze foto is ingestuurd door Lies van der Oord, Woordenwijs

 

De snelheid van werken

Sinds de vorige nieuwsbrief kan de pictoschrijver elk door jou toegevoegd picto opslaan binnen jouw eigen licentie. Een mooie stap voorwaarts. Zelfs  zo'n groot succes dat de Pictoschrijver traag begon te worden. Heb jij dat ook gemerkt? Er moest dus iets gebeuren!

Onze programmeur dacht diep na en sleutelde lang aan de programmering zonder dat jij daar iets van merkte. Sinds afgelopen vrijdag komen de picto's gelukkig weer razendsnel tevoorschijn. We kunnen aan onze verhalen weer onbeperkt picto's en afbeeldingen toevoegen met behoud van snelheid. En dus zetten we vandaag een pluim op de hoed van Renier Vermaak. 

Renier  Vermaak heeft een probleem-01-300.jpg..... Renier Vermaak heeft een idee-300.jpg

Renier heeft een probleem, maar kijk.... hij lost het voor ons op!

 

Iedereen attent 

De pictoschrijver ziet er simpel uit, maar aan de achterkant is het een ingewikkeld apparaat. Af en toe gaat er iets mis. Dat kan ook na de grote update van afgelopen vrijdag het geval zijn. Een snelle actie van onze kant is dan vereist. Dat kan alleen als jij ons daarvan op de hoogte brengt!

Denk niet dat een ander dat wel zal doen. Zoals ooit een op Facebook geplaatste tekst met een link naar de voorbeeldverhalenmap opeens niet goed meer doorkwam. Zodra dat gemeld werd herplaatsten we de tekst.

Dus graag: iedereen attent! Dat kan via de contactknop rechtsonder in de Pictoschrijver.

iedereen attent-01.png

 Je wilt een verhaal van 3 pagina's maar al bij de 2e pagina...

Terwijl je halfweg een verhaal bent kun je opeens niet verder. De capaciteit lijkt te zijn bereikt. Dat overkwam Lies van der Oord. Wat bleek: er stond op de 3e (nog lege) pagina een vedwaald picto dat de voortgang blokkeerde. Toen dat werd weggehaald was het probleem opgelost en kon haar leuke lenteliedje worden voltooid.

Een nieuwe jas voor de website

We gaan de zesde lente van de Pictoschrijver in met een nieuwe jas: fris, strak en duidelijk. We laten hier al het startscherm zien zodat je niet raar opkijkt wanneer je op een morgen opeens met de website nieuwe stijl wordt geconfronteerd. Dat zal even wennen zijn. Ook op dit punt vragen wij je de komende weken alert te zijn en eventuele bugs aan ons te melden.

voorbeeld-nieuwe-website-01.jpg

Zo ziet de homepage van de Pictoschrijver er straks uit.

 

Pictoschrijver en Lezen moet je dóén 

De Pictoschrijver en Lezen moet je dóén gaan hand in hand. Dat komt omdat beiden ontwikkeld worden door Trijntje de Wit. Zij doet dit niet alleen. Een team van deskundigen staat om haar heen, onderwie Hans Driezen. Hij beheert de webwinkel en verzorgt de nieuwsbrief LMJD. Heb jij vorige week deze nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kun je je nu aanmelden.

Onze pictotekenaars zorgen dagelijks voor nieuwe picto's. De mooiste natuurpicto's worden gemaakt door Marlies de Wit. Haar picto's zijn strak en sterk. Maar zij ziet zichzelf toch vooral als illustrator. Een van haar specialiteiten is het maken van zeer persoonlijke geboortekaartjes. Bekijk haar originele ontwerpen op Wit Wonder

Vanaf deze plek willen we 'onze' Erik Gosker feliciteren met de geboorte van zijn dochter Demi. De tweets van 'Picto Erik' zijn inmiddels alom bekend en worden vaak breed gedeeld. Volg jij hem nog niet? Ga dan naar @pictoschrijver. Speciaal voor Erik voegden we Demi als picto toe aan de Pictoschrijver.

Welkom Demi- picto.png

 

Scholing

Er zijn dit jaar nog enkele open scholingsdagen en er is altijd de mogelijkheid voor scholing op locatie voor je eigen team. Deze scholing wordt verzorgd door twee zelfstandige instanties: Juf in beeld en Kijken en Kiezen. Informatie over scholing en leesbegeleiders vind je via de website LMJD: Scholing.

methodiek transparant.png

Laatste nieuws

Aanstaande vrijdagochtend, 14 april, presenteert Annemieke Bastiaans ( Voice Joy ) haar nieuwe picto-prentenboek: Fiep en Toos gaan naar zee. Je kunt vrijblijvend binnenlopen en haar ontmoeten in Blendut, Ella Fitzgeraldplein 4 Utrecht. Wie weet zien we elkaar daar?

We eindigen deze nieuwsbrief met een vrolijke gekleurde paastak.

Lies van Oord pictofoto-600.jpg

Ook deze foto is ingestuurd door Lies van Oord, Gouda, logopediepraktijk Woordenwijs

Maak jij wel eens inspirerende foto's van pictotoepassingen? Je kunt ze opsturen naar contact@pictoschrijver.nl. Wellicht worden ze geplaatst in de volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina. We doen dat altijd met bronvermelding.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl