Pictoschrijver: een online computerprogramma voor docenten, logopedisten, begeleiders en taalhelpers.
Met de Pictoschrijver maak je teksten met het Picto Semi Schrift, een ondertiteld beeldschrift dat helpt bij het leren spreken in zinnen en bij het leren lezen.
Bij elk woord is er de keuze voor het ondertitelde picto of het letterwoord. Zo kun je de tekst aanpassen op elk gewenst niveau en daarna als PDF opslaan en printen.
Voor wie?
De Pictoschrijver wordt gebruikt door begeleiders die leesteksten maken voor ...
- Voor wie leert praten. Door de picto's te benoemen leren spreken in korte en contrete zinnen.
- Voor wie niet kan lezen en toch boodschappen wil doen, een recept of brief lezen, een lied meezingen, enzovoort.
- Voor wie begint met leren lezen. Door de picto's te combineren met lettertekst. De klankgebaren die gebruikt worden bij het aanleren van de letters staan allemaal in de Pictoschrijver. Elk letterwoord dat een leerling leert lezen kan meteen in een tekst worden toegepast.
- Voor wie met zinsontleding begint of meer vat wil krijgen op de taal. Je leert dankzij de visuele ondersteuning gemakkelijker de diverse woordsoorten te onderscheiden.
- Voor anderstaligen. De picto's als visuele ondersteuning bij de betekenis van een zin.
En ook voor een origineel sinterklaasgedicht, een moederdagbrief, een handleiding, een recept, een verjaardagswens, een pictoleesboek, een taaloefening met lidwoorden of meervouden, enzovoort.
Mogelijkheden
- Picto's en lettertekst naast elkaar binnen één zin gebruiken.
- De ondertitel van een picto wijzigen en dan met de nieuwe ondertitel opslaan.
- Een eigen afbeelding als picto toevoegen en opslaan binnen jouw licentie.
- De ondertitel een andere kleur geven (handig bij taallessen).
- Per verhaal één illustratie toevoegen.
- Voordat je een tekst maakt kun je de grootte van de picto's en van de ondertitels instellen.
- De woordgroepen optie (...) kun je uitzetten wanneer je leermateriaal maakt i.p.v. een verhaal.
Begrenzingen
- De pictoschrijver ziet er eenvoudig uit maar zit ingewikkeld in elkaar door de combinatie van lettertekst en plaatjes. De lay-outmogelijkheden zijn beperkt.
- De pictoschrijver is gemaakt voor PC en laptop. Dat je er ook vanaf een tablet of telefoon wel aardig mee kunt werken verrast ons als makers ook.
- Beperkte lay-outmogelijkheden voor het maken van werkbladen: je kunt wel een regel onderlijnen of inkaderen maar geen kolommen maken.
- De pictoschrijver is niet bedoeld om er kinderen mee te laten werken. Het is een instrument dat leerkrachten en begeleiders helpt bij het maken van leermateriaal en specifieke leesteksten.
- De tekstlengte is niet eindeloos. Hoe langer het verhaal, hoe langer het duurt om een PDF te maken.
We adviseren maximaal 12 pagina's per tekst.
Extra
- Een goedgevulde voorbeeldverhalenmap met liedjes, recepten, Nieuwsbegrip-teksen en nog veel meer. Je kunt deze voorbeelden aanpassen voor je eigen situatie en in je eigen archief opslaan.
Oorsprong en bekroning
Het Picto Semi Schrift is bedacht door Trijntje de Wit, bekend van de leesmethode 'Lezen moet je dóén'. De beide producten ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De Pictoschrijver kan als zelfstandig product naast elke leesmethode worden gebruikt.
In 2011 ontving het Picto Semi Schrift de Hermen. J. Jabobsprijs, welke eens in de vier jaar wordt toegekend aan een innovatief project binnen het speciaal onderwijs in Nederland.
Per 1 januari 2020 is de Pictochrijver ondergebracht bij de Stichting Picto Nederland.
Gebruiksvoorwaarden
Het Picto Semi Schrift is auteursrechtelijk beschermd. De picto's mogen alleen voor eigen gebruik binnen het onderwijs en enkel ten behoeve van het leren lezen worden vermenigvuldigd. Voor elk gebruik daarbuiten is toestemming nodig van Stichting Picto Nederland.
Welke licentiegrootte is voldoende?
Het bepalen van de licentiegrootte doe je aan de hand van het aantal actieve gebruikers binnen je school, logopediepraktijk of instelling. Bij een licentie voor 4 pc's kunnen 4 mensen tegelijkertijd inloggen. Je krijgt daarbij ook 4 archiefmappen waarin de teksten kunnen worden opgeslagen. Lees verder bij licentie aanvragen.
Licentie voor meerdere scholen?
Soms wil een bestuur één licentie bestellen waar meerdere scholen of instellingen gebruik van mogen maken. Houd dan rekening met het feit dat alle gebruikers van deze licentie kunnen zien welke eigen picto's er worden toegevoegd. Dus ook picto's met foto's van leerlingen. We adviseren daarom voor elke school/afdeling een eigen licentie aan te schaffen. Hogescholen en opleidingsinstituten kunnen voor hun studenten een grootgebruikerslicentie aanschaffen. Zie licentie aanvragen.
Co-creatie
De Pictoschrijver is een co-creatie.
Je kunt je bijdrage leveren door
1 - het delen van je verhaal met andere gebruikers via het Verzamelarchief.
2 - het doen van suggesties voor nieuwe picto's en andere verbeteringen via de Contactknop.
3 - het pictoboek dat je maakte ter beschikking stellen van de Pictoboekenclub. Stuur je zelfgemaakte boek op naar Cobi Visser. Je krijgt er een ander boek voor terug!