Over Pictoschrijver

Pictoschrijver: een online computerprogramma voor docenten, logopedisten, begeleiders en ...


Met de Pictoschrijver maak je teksten met het Picto Semi Schrift, een ondertiteld beeldschrift dat helpt bij het leren lezen. 

Bij elk woord is er de keuze voor het ondertitelde picto of het letterwoord. Zo is bij elk leesniveau een eigen tekst te schrijven die als PDF kan worden opgeslagen en geprint.

Voor wie?

De Pictoschrijver wordt gebruikt door begeleiders die leesteksten maken voor ...

 • Voor wie leert praten. Door de picto's te benoemen leren spreken in korte en contrete zinnen.
 • Voor wie niet kan lezen en toch boodschappen wil doen, een recept of brief lezen, een lied meezingen, enzovoort. 
 • Voor wie leert lezen. Door de picto's te combineren met lettertekst. De klankgebaren die gebruikt worden bij het aanleren van de letters staan allemaal in de Pictoschrijver. Elk letterwoord dat een leerling leert lezen kan meteen in een pictoverhaal worden toegepast.
 • Voor wie met zinsontleding begint of meer vat wil krijgen op de taal. Je leert dankzij de visuele ondersteuning snel de diverse woordsoorten onderscheiden.
 • Voor anderstaligen. De picto's als visuele ondersteuning bij de betekenis van een zin. 

En ook
Voor wie een spreekbeurt moet houden, want een spiekbriefje met picto's doet wonderen.
En voor wie een origineel sinterklaasgedicht wil schrijven en voor moederdag, en voor ..., vul maar aan.

Mogelijkheden

 • Picto's en lettertekst naast elkaar binnen één zin gebruiken.
 • De ondertitel van een picto wijzigen en dan met de nieuwe ondertitel opslaan.
 • Een eigen afbeelding als picto toevoegen en opslaan binnen jouw licentie.
 • De ondertitel een andere kleur geven (handig bij taallessen).
 • Per verhaal één illustratie toevoegen. 
 • Voordat je een tekst maakt kun je de grootte van de picto's en de van ondertitels afzonderlijk van elkaar instellen.

Begrenzingen

 • De pictoschrijver ziet er eenvoudig uit maar zit ingewikkeld in elkaar door de combinatie van lettertekst en plaatjes. Je kunt niet even snel een tekstje typen en de lay-outmogelijkheden zijn beperkt.
 • De pictoschrijver is gemaakt voor PC en laptop. Dat je er ook vanaf een tablet of telefoon wel aardig mee kunt werken verrast ons als makers ook.
 • Beperkte lay-outmogelijkheden voor het maken van werkbladen: je kunt wel een regel onderlijnen of inkaderen maar geen kolommen maken.

Extra

 • Een goedgevulde voorbeeldverhalenmap met liedjes, recepten, Nieuwsbegrip-teksen en nog veel meer. Je kunt deze voorbeelden aanpassen voor je eigen situatie en binnen je licentie opslaan.

Oorsprong en bekroning

Het Picto Semi Schrift is bedacht door Trijntje de Wit-Gosker, bekend van de leesmethode 'Lezen moet je dóén'. De beide producten ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan.
De Pictoschrijver kan als zelfstandig product naast elke leesmethode worden gebruikt.
In 2011 ontving het Picto Semi Schrift de Hermen. J. Jabobsprijs, welke eens in de vier jaar wordt toegekend aan een innovatief project binnen het speciaal onderwijs in Nederland.
Per 1 januari 2020 is de Pictochrijver ondergebracht bij de Stichting Picto Nederland.

Gebruiksvoorwaarden

Het Picto Semi Schrift is auteursrechtelijk beschermd. De picto's mogen alleen voor eigen gebruik binnen het onderwijs en enkel ten behoeve van het leren lezen worden vermenigvuldigd. Voor elk gebruik daarbuiten is toestemming nodig van Stichting Picto Nederland.

Licentie voor meerdere scholen? 

Soms wil een schoolbestuur één licentie bestellen waar meerdere scholen gebruik van mogen maken. Houd dan rekening met het feit dat alle gebruikers van deze licentie kunnen zien welke eigen picto's er worden toegevoegd. Dus ook picto's met foto's van leerlingen. Het is dus discreter en veiliger om voor elke school een eigen licentie aan te schaffen.