Picto Nieuws

Nummer 28, februari 2021

 

Beste [naam],

In de bijlage de nieuwsbrief die eerder deze week is verspreid vanauit Lezen Moet Je Dóén.
Thema's: De nieuwe Pictoboekenclub die nu een week online is, een ontroerend verhaal over de Teun die voor het eerst een boek las en het relaas van onze ervaren leesbegeleider en schooladviseur Lia Verweij.

 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 27, september 2017

 

Op 27 september kun je ons vinden op de materialenmarkt van de 
Nationale Educational Needs Conferentie in Ede

We willen je in onze stand laten zien hoe je de ondertitels van je pictoteksten kunt laten voorlezen. We verklappen nu al hoe dat kan:

Met een Apple (iPad) is het voldoende de voice over in te schakelen. Heb je een ander besturingssysteem dan kun je elke PDF die je van een pictotekst hebt gemaakt, laten voorlezen met Sprint of Kurzweil.

Met Sprint kan de PDF worden geopend in de Sprint hoofdomgeving. Met Kurzweil kan de PDF worden omgezet met de PDFtoKES tool. De PDFtoKES tool is te vinden op computers waar Kurzweil op geïnstalleerd staat, maar kan ook worden gedownload door via lexima.nl de KES tools te downloaden.

Met de PDFtoKES tool kan de PDF met picto’s worden omgezet naar KES door de stappen van de conversie te doorlopen. De eerste stap is het kiezen waar de PDF staat, stap twee is het kiezen waar de PDF moet komen te staan, en stap 3 is het klikken op de conversie knop. Het bestand is nu omgezet en kan worden geopend en voorgelezen in Kurzweil.

In onze stand vind je ook de materialen van Lezen Moet Je Doen. Je herkent ons aan het vest.

 vest-LMJD-01.jpg

Het vest van het team Lezen Moet Je Doen

Onderzoek naar de effectiviteit van picto-ondersteuning

Studeer jij en wil je onderzoek doen naar de effecten van het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver? Lees dan eerst de thesis De zin in beeld, waarmee Eva van Ginkel daar logopediestudie voltooide. Je vindt hier ook een mooie literatuurlijst die je verder de weg kan wijzen naar mooi en zinvol onderzoek.

Passend onderwijs en Puur Picto

De Nieuwsbegrip tekst die José Kuijpers elke week omzet in een tekst op mkm/picto-leesniveau plaatsen we nu ook in een 'puur picto' variant. Via Facebook houden we je op de hoogte over het plaatsingsmoment. Meestal op dinsdag. Je vindt deze teksten in de voorbeeldverhalenmap van de pictoschrijver.

WK37 pictoschrijver.nl.PNG

Nieuwsbegrip deze week

Deel je ervaring

Maak een foto van je picto-leeservaring. Stuur die, liefst met een korte toelichting, naar contact@pictoschrijver.nl. We plaatsen je ervaring graag in onze volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina

Scholing

Op zoek naar scholing en/of begeleiding op het gebied van leren lezen met picto's? We adviseren je graag bij het organiseren van een teamscholing op locatie: Scholing. Hier vind je ook de informatie over de individuele scholingsdagen.

Meer weten over de leesmethode Lezen Moet Je Doen? Lees de laatste nieuwsbrieven LMJD

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 26, juni 2017

 

Deze week kreeg de Pictoschrijver een nieuwe uitstraling, met zon!

iedereen attent-01.png

Het motto 'Ik wil lezen want zo krijg ik grip op de wereld' is nu op de homepage in beeld gebracht met hemelsblauw en veel groen. De zon doet de rest. Het inloggen, bestellen en verlengen van je licentie is nu nog gemakkelijker. Probeer het maar.

pictoschrijver-nieuw.jpg

En mocht er toch iets mis gaan - wat altijd kan bij zo'n ingrijpenden upgrade - stuur ons dan meteen bericht zodat we het probleem kunnen oplossen. Dat kan via de contactpagina of mail naar contact@pictoschrijver.nl.  Ook voor andere tips en verbeterpunten.

 

Wat verder nog handig is te weten


methodiek transparant.png

Er is een nieuw verkoopaanbod van de Klankgebarenkaartjes, de Vormensets en het Dominospelletje bij LKJK A. Nu te bestellen met een aantrekkelijke meerstukskorting. Ga naar de webwinkel.

Meer weten over de leesmethode Lezen Moet Je Doen? Lees de laatste nieuwsbrieven LMJD

Op zoek naar scholing en/of begeleiding op het gebied van Picto en Leren Lezen? We adviseren je graag bij het organiseren van een teamscholing op locatie: Scholing. De individuele nascholing start weer na de grote vakantie.

Maak jij wel eens inspirerende foto's van pictotoepassingen? Je kunt ze opsturen naar contact@pictoschrijver.nl. Wellicht worden ze geplaatst in de volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 25, april 2017

Pictoschrijver sneller, licentiegerichter, graag iedereen attent
en straks een nieuwe jas. 

 

We beginnen deze Nieuwsbrief met een mooie picto toepassing.

Lies van Oord-01-600.jpg

Deze foto is ingestuurd door Lies van der Oord, Woordenwijs

 

De snelheid van werken

Sinds de vorige nieuwsbrief kan de pictoschrijver elk door jou toegevoegd picto opslaan binnen jouw eigen licentie. Een mooie stap voorwaarts. Zelfs  zo'n groot succes dat de Pictoschrijver traag begon te worden. Heb jij dat ook gemerkt? Er moest dus iets gebeuren!

Onze programmeur dacht diep na en sleutelde lang aan de programmering zonder dat jij daar iets van merkte. Sinds afgelopen vrijdag komen de picto's gelukkig weer razendsnel tevoorschijn. We kunnen aan onze verhalen weer onbeperkt picto's en afbeeldingen toevoegen met behoud van snelheid. En dus zetten we vandaag een pluim op de hoed van Renier Vermaak. 

Renier  Vermaak heeft een probleem-01-300.jpg..... Renier Vermaak heeft een idee-300.jpg

Renier heeft een probleem, maar kijk.... hij lost het voor ons op!

 

Iedereen attent 

De pictoschrijver ziet er simpel uit, maar aan de achterkant is het een ingewikkeld apparaat. Af en toe gaat er iets mis. Dat kan ook na de grote update van afgelopen vrijdag het geval zijn. Een snelle actie van onze kant is dan vereist. Dat kan alleen als jij ons daarvan op de hoogte brengt!

Denk niet dat een ander dat wel zal doen. Zoals ooit een op Facebook geplaatste tekst met een link naar de voorbeeldverhalenmap opeens niet goed meer doorkwam. Zodra dat gemeld werd herplaatsten we de tekst.

Dus graag: iedereen attent! Dat kan via de contactknop rechtsonder in de Pictoschrijver.

iedereen attent-01.png

 Je wilt een verhaal van 3 pagina's maar al bij de 2e pagina...

Terwijl je halfweg een verhaal bent kun je opeens niet verder. De capaciteit lijkt te zijn bereikt. Dat overkwam Lies van der Oord. Wat bleek: er stond op de 3e (nog lege) pagina een vedwaald picto dat de voortgang blokkeerde. Toen dat werd weggehaald was het probleem opgelost en kon haar leuke lenteliedje worden voltooid.

Een nieuwe jas voor de website

We gaan de zesde lente van de Pictoschrijver in met een nieuwe jas: fris, strak en duidelijk. We laten hier al het startscherm zien zodat je niet raar opkijkt wanneer je op een morgen opeens met de website nieuwe stijl wordt geconfronteerd. Dat zal even wennen zijn. Ook op dit punt vragen wij je de komende weken alert te zijn en eventuele bugs aan ons te melden.

voorbeeld-nieuwe-website-01.jpg

Zo ziet de homepage van de Pictoschrijver er straks uit.

 

Pictoschrijver en Lezen moet je dóén 

De Pictoschrijver en Lezen moet je dóén gaan hand in hand. Dat komt omdat beiden ontwikkeld worden door Trijntje de Wit. Zij doet dit niet alleen. Een team van deskundigen staat om haar heen, onderwie Hans Driezen. Hij beheert de webwinkel en verzorgt de nieuwsbrief LMJD. Heb jij vorige week deze nieuwsbrief niet ontvangen? Dan kun je je nu aanmelden.

Onze pictotekenaars zorgen dagelijks voor nieuwe picto's. De mooiste natuurpicto's worden gemaakt door Marlies de Wit. Haar picto's zijn strak en sterk. Maar zij ziet zichzelf toch vooral als illustrator. Een van haar specialiteiten is het maken van zeer persoonlijke geboortekaartjes. Bekijk haar originele ontwerpen op Wit Wonder

Vanaf deze plek willen we 'onze' Erik Gosker feliciteren met de geboorte van zijn dochter Demi. De tweets van 'Picto Erik' zijn inmiddels alom bekend en worden vaak breed gedeeld. Volg jij hem nog niet? Ga dan naar @pictoschrijver. Speciaal voor Erik voegden we Demi als picto toe aan de Pictoschrijver.

Welkom Demi- picto.png

 

Scholing

Er zijn dit jaar nog enkele open scholingsdagen en er is altijd de mogelijkheid voor scholing op locatie voor je eigen team. Deze scholing wordt verzorgd door twee zelfstandige instanties: Juf in beeld en Kijken en Kiezen. Informatie over scholing en leesbegeleiders vind je via de website LMJD: Scholing.

methodiek transparant.png

Laatste nieuws

Aanstaande vrijdagochtend, 14 april, presenteert Annemieke Bastiaans ( Voice Joy ) haar nieuwe picto-prentenboek: Fiep en Toos gaan naar zee. Je kunt vrijblijvend binnenlopen en haar ontmoeten in Blendut, Ella Fitzgeraldplein 4 Utrecht. Wie weet zien we elkaar daar?

We eindigen deze nieuwsbrief met een vrolijke gekleurde paastak.

Lies van Oord pictofoto-600.jpg

Ook deze foto is ingestuurd door Lies van Oord, Gouda, logopediepraktijk Woordenwijs

Maak jij wel eens inspirerende foto's van pictotoepassingen? Je kunt ze opsturen naar contact@pictoschrijver.nl. Wellicht worden ze geplaatst in de volgende nieuwsbrief of op onze Facebookpagina. We doen dat altijd met bronvermelding.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief met deze link: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 24, november 2016

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Op naar 2017 met nieuwe opties voor de Pictoschrijver, een nieuwe serie picto's en een terugblik op Hét Congres.

 

Twee nieuwe opties: vertalen en kleur

Er zijn weer twee nuttige opties aan de pictoschrijver toegevoegd: Je kunt jouw ondertitels nu opslaan en ze een kleurtje geven! Je vindt ze beiden met een dubbelklik op de ondertitel van een picto dat in het schrijfveld staat. In het voorbeeld hebben we het picto aanhoren veranderd in het picto jeuk

Jeuk3.png 

Je kunt het picto met de nieuwe ondertitel aan je eigen licentie toevoegen door te klikken op Toevoegen. Op deze manier kun je de pictoschrijver dus woord voor woord 'hertalen'!
We worden graag op de hoogte gehouden van de mogelijkheden die gebruikers met deze optie gaan ontdekken. Je zou misschien zelfs het Picto Semi Schrift kunnen gaan vertalen in het Fries, Duits of Papiamento. Wie gaat dit proberen? Laat het ons weten!

Dankzij onze slimme programmeur werd de wens wat de kleur betreft op twee manieren vervuld: je kunt zowel de tekstkleur wijzigen als de ondertitelbalk een kleur geven. Dat geeft mogelijkheden voor het maken van lessen over zinsontleding en woordsoorten, zoals bij programma's als Zien is Snappen. Je kunt de picto's die je een kleur geeft ook aan je eigen licentie toevoegen. 

kleur picto.png

Verwijderen van de door jou toegevoegde picto's gaat eenvoudig met het kruisje bovenin het picto in het keuzeveld. 
jeuk2.png

Tenslotte: de met grijs onderlijnde infinitieven (zoals jeuken, zie afbeelding) die waren geplaatst ten behoeve van de lessen taalkunde gaan we verwijderen. Met de nieuwe kleuroptie zijn ze overbodig geworden.

Heb jij ook een verzoek? Schroom niet en mail je vraag naar team Pictoschrijver.

 

De dagen van de week hebben een nieuwe look gekregen 

en ook de dagdelen zijn toegevoegd. 

We gebruiken nu standaard de kleuren van de regenboog. Veel scholen doen dat al, dus daar sluiten we bij aan. De dinsdag heeft nu een rustiger aanblik terwijl het verhaal erachter gelijk blijft: de combinatie van de letter d en het woord in wordt nu gevisualiseerd door de 'd in' de doos te doen. Ook de zaterdag heeft een flinke restyle gehad. De dagdelen worden aangegeven met een balk onderin het picto, simpel en eenduidig. De oude picto's van de weekdagen blijven nog tot februari 2017 in de pictoschrijver staan. 

dagen vd week600.png

Werkt jouw school ook in 2017 liever met een 'oude' versie Dagen van de week? 

Met het stappenplan hieronder leggen we je uit hoe je deze picto's tot februari 2017 via de Pictozoeker binnen je eigen licentie voor altijd kunt opslaan.
1. Log in via www.pictoschrijver.nl en klik in de onderbalk op Pictozoeker
2. Download je voorkeurpicto's van de dagen van de week in het grootste formaat.
3. Voeg de gedownlode picto's binnen jouw licentie toe via 'eigen picto's toevoegen'. 
Let op: Heb je geen basislicentie en dus geen toegang tot de Pictozoeker, dan kun je de picto's vanuit www.pictozoeker.nl los aanschaffen.

 

Hét Congres 2016: tien blije winnaars van een licentie! 

Op 25 november bezochten velen de stand van LMJD, Lezen moet je dóén. Twintig bezoekers gingen naar huis met een klankgebaren- of vormenposter. Eén poster ging zelfs naar Suriname! Tien scholen werden blij gemaakt met een licentie voor de Pictoschrijver. Het was gezellig in onze stand waarin de nieuwe versie van de serie Lezen Wat Je Kunt centraal stond. Veel bezoekers hebben kennisgemaakt met Lineke van Oostrum en Anne Agema die voortaan net als Henk ten Cate de scholing in het land verzorgen. Misschien herken jij jezelf op het filmpje Hét Congres. In elk geval kun je Lineke, Anne  en ook ook Trijntje de Wit herkennen aan hun rode LMJD vest.

video-beurs.jpg

 

Scholing en leesbegeleiders

Er zijn weer open studiedagen gepland op zaterdag 11 februari, vrijdag 7 april en vrijdag 12 mei 2017. Alles over scholing en training rond Lezen Moet Je Doen en de Pictoschrijver vind je via LMJD

methodiek transparant.png

We wensen iedereen een prachtig nieuw jaar toe waarin vele goede voornemens tot hun recht kunnen komen.
Wil je een visueel voorproefje? Kies dan voor het bekijken van deze twee teksten uit de voorbeeldverhalenmap van de pictoschrijver. 
Wat doe jij in 2017?     En wat juist niet in 2017? 

 

 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 23, oktober 2016

Nieuws over het Picto Semi Schrift 

Gisteren is het 13.000ste picto geplaatst: kunstgras!

kunstgras-01.png

De actualiteit heeft altijd voorrang bij het plaatsen van nieuwe picto's. Nieuwsbegrip is daarbij een van onze uitdagers. Wekelijks wordt het Pictos Nieuwsbegrip aan de voorbeeldverhalenmap van de Pictoschrijver toegevoegd. Deze week gaat het over kunstgras. Vandaar dat dit nu het 13.000ste picto is geworden. Je vindt het Picto Nieuwsbegrip ook elke dinsdag op  Facebook

Nieuw voor onze klanten in België

Steeds meer scholen in België ontdekken de Pictoschrijver, nemen een licentie en vragen om een BTWvrije factuur. Deze wordt sinds kort automatsich aangemaakt wanneer het BTWnummer aan de eigen licentiegegevens is toegevoegd. Vergeet dus niet bij het verlengen van uw licentie eerst uw gegevens aan te passen. U kunt ook uw BTWnummer naar ons opsturen. Dan voegen wij het voor u toe.

verdienen-ww.png

Te verwachten nieuwe opties

Binnenkort wordt de Pictoschrijver uitgebreid met weer een mooie nieuwe optie. Op verzoek van basisschool de Tovertuin in Sittard werken we aan een optie waarbij de ondertitel van een picto ook in kleur kan worden opgeslagen. En voor een logopediste die in Duitsland werkt gaan we de pictoschrijver zo aanpassen dat zij de Duitse ondertitels die ze toevoegt ook binnen haar licentie kan opslaan. De vraag van meerdere gebruikers om de ondertitels in een andere lettertype te kunnen zetten is wat lastiger te realiseren omdat dat invloed heeft op de breedte van de ondertitel. Toch is de programmeur ook hiermee aan de slag. We hopen hier in de volgende nieuwsbrief meer over te kunnen vertellen. Heb jij ook een verzoek? Schroom niet en mail je vraag naar het team Pictoschrijver.

verzinnen-00.png

Hét Congres 2016: win een licentie!

Op 25 november kunt u ons vinden in de stand van LMJD, Lezen moet je dóén, op de materialenmarkt van Hét Congres, georganiseerd door de onderwijsspecialisten. LMJD bestaat 30 jaar. Dat vieren we met een klankgebarenverloting: voor elke bezoeker is er een gratis klankgebarenkaartje. Heb jij één van de letters PICTO, dan is de prijs een licentie voor de pictoschrijver! Heb je al een licentie? Dan krijg je een uitbreiding of verlenging naar rato. Daarnaast kun je een dominospelletje kopen met de woordjes uit Lezen Wat Je Kunt, deel A. De vier delen van LWJK versie 2016 liggen ter inzage op 25 november.

LWJK ABCD-logo.png

LWJK, deel A, B, C en D, versie 2016

 

De Pictoschrijver en Lezen moet je dóén

Steeds meer gebruikers van de Pictoschrijver vinden hun weg naar Lezen moet je dóén. We ontvingen veel complimenten over de vernieuwde website, vooral over de nieuwe webwinkel die daaraan is gekoppeld. Het versturen van materialen gaat daardoor veel sneller. Vandaag besteld en betaald? Dan meestal binnen twee dagen in huis. Ook in België, weten we inmiddels. De nieuwe doosjes waarin de gebarenkaartjes, de vormenset en straks ook het dominospelletje worden verkocht, zijn zeer in trek. Maar ook de inhoud wordt gewaardeerd: de verkorte beschrijving van de methodiek, het persoonlijke verhaal van Trijntje de Wit en de vragenrubriek worden veel gelezen.

methodiek transparant.png

Pictopoëzie

Box van Pendor.JPG 

Doe jij ook iets met Pictopoëzie? Laat het ons weten. We vermelden het graag in de volgende nieuwsbrief. Het maken van pictopoëzie is weggelegd voor oudere leerlingen die al kunnen lezen en die dus zelf met de pictoschrijver kunnen werken.    

Scholing en leesbegeleiders

Dit jaar mischien wat mider studiedagen, maar je kunt je nog aanmelden voor de individuele studiedag op 12 november in Capelle a/d IJssel. Deze aanmelding verloopt rechtreeks via Henk ten Cate: Kijken en Kiezen

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

 

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl 

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 21, maart 2016

Nieuws over het Picto Semi Schrift

Deze keer alleen wat informatie over het gebruik van de Pictozoeker en de facturering.
En... info over het Picto Wilhelmus in het pakket van de Koningsspelen.

Het succes van de Pictozoeker 

Gebruikers met een basislicentie Pictoschrijver vonden het lastig dat ze maar 50 picto's per dag gratis konden downloaden. Dus hebben we het systeem gewijzigd: je kunt nu tussen de 1000 en 2000 picto's per licentiejaar gratis downloaden!

Basislicentie voor 1 pc:    1000 picto's
Basislicentie voor 2 pc's: 1200 picto's
Basislicentie voor 3 pc's: 1300 picto's
Basislicentie voor 4 pc's: 1400 picto's 
enzovoort
Het maximum is 2000 picto's per jaar voor houders van een grootgebruikerslicentie.

En nu maar downloaden!

Pictozoeker knop.png

Je komt dan meteen in de Pictozoeker

Pictozoeker-225.png 

We wensen je veel downloadpret! Nog een tip: Gebruik vooral bovenstaand zoekvenster, want zoek je via de thema's dan doe je wel inspiratie op, maar lang niet alle picto's zijn binnen deze thema's ondergebracht.

De automatisering zet door, ook bij Picto Nederland

.betalen-200.png

Betalen na opvraag factuur

Bijna alle klanten betalen inmiddels via iDEAL (NL) of MisterCash (BE). Om deze betaalwijze verder te stimuleren hebben we de prijs voor licentiehouders van de Pictoschrijver bij het betalen na factuurontvangst aangepast. Wil je van deze extra service gebruik willlen maken, dan wordt daarvoor 9 euro gerekend. 

Pictopoëzie

schild-Koningsspelen-2015-200.png

In het KoningsspelenPakket van 2016 vind je het Wilhemus in Picto Semi Schrift met een koninklijke lay-out als extra download voor de prijs van2 euro.

Studiedagen 

Lees alles over onze studiedagen in het voorjaar: info en aanmelden.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

Picto Erik 600.png

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 20, februari 2016

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Dit keer twee onderwerpen: De Pictozoeker en Picto Nederland helpt bij NT2.

De Pictozoeker is online.

Maak jij graag eigen picto materiaal? Probeer dan de Pictozoeker voor het haarscherp downloaden van vrijwel alle picto's van het Picto Semi Schrift. 

Pictozoeker-400.png 

Je kunt ze in 3 formaten downloaden. Het grootste formaat is 14x14 cm.
Picto's vind je via het zoekveld of via de aangegeven categorieën.

Je begint met het aanmaken van een account en krijgt meteen een tegoed van 5 euro. Daarmee kun je op elk formaat picto's downloaden en het resultaat bekijken. Als je tegoed op is kun je via iDEAL of Mister Cash je tegoed aanvullen met 5, 10 of 25 euro.

Pictozoeker is gratis voor houders van een basis licentie!

Heb je een Pictoschrijver basislicentie? Log dan in op de Pictoschrijver en klik op de blauwe knop onderin het schrijfveld.

 Pictozoeker knop.png

Deze knop brengt je rechtstreeks naar de Pictozoeker waar je elke dag 50 picto's gratis kunt downloaden. 

Voorjaarsactie: Mini licentie ophogen

Kun jij die mooie blauwe knop niet vinden? Dan heb je een mini licentie of een demo account. Voor een aantal gebruikers zal de Pictozoeker een reden zijn om hun mini licentie nu te willen ophogen naar een basis licentie. Wie dat wil kan tot 1 maart een verzoek sturen naar Picto Nederland. Je mini licentie wordt dan zonder extra kosten omgezet in een basis licentie. 

Picto Nederland helpt bij NT2

Picto Nederland helpt asielscholen bij de aanschaf van een licentie voor de pictoschrijver (zie vorige Nieuwsbrief), maar ook Taalpleinen waar Nederlandse vrijwilligers taalles geven aan nieuwkomers. Er wordt een experiment gestart waarbij op naam van de nieuwkomer een mini licentie wordt gekocht die door Picto Nederland wordt opgehoogd naar een basis licentie. Daarmee heeft de nieuwkomer toegang tot alle opties inclusief de pictozoeker. De taalhelper wijst hem dan op weg bij het lezen en schrijven van eenvoudige zinnen, waarbij hij ook eigen picto's van bijvoorbeeld familieleden kan uploaden binnen de eigen basis licentie. Interesse? Mail ons

Workshop Pictoschrijver en klankgebaren

Speciaal voor werkers met nieuwkomers. De eerstvolgende workshop is op 9 maart in Hasselt, België. Van 14.00 tot 16.30 uur. Wel vóór 1 maart met een mailtje aanmelden. Zwolle is op 22 maart aan de beurt. Meer info hierover volgt later.

 

Box van Pendor.JPG

Pictopoëzie

Valentijn was een mooie aanleiding voor Pictopoëzie. Picto Erik twitterde het gedicht Ik denk aan jou, van Karlien de Wit-Hendriks. Zij heeft het downsyndroom en schreef het gedicht voor haar man met wie ze nu 5 jaar is getrouwd. De band Muppet Stuff zette het gedicht op muziek. Je vindt het filmpje op YouTube. De tekst vind je hier.

Leesbegeleiders en materiaal

Onze leesbegeleiders hebben inmiddels een PowerPoint ontvangen waarmee zij voorlichting kunnen geven over pictolezen en Lezen moet je dóén. Schroom niet ze te vragen voor een presentatie bij jou op school. Afspraken over tijd en prijs worden onderling geregeld. Je vindt hun namen op  www.lezenmoetjedoen.nlDaar lees je ook hoe jij leesbegeleider kunt worden. 

Studiedagen 

Lees alles over onze studiedagen in het voorjaar: info en aanmelden.
Op woensdagmiddag 23 maart wordt er in Heemskerk een extra presentatie gegeven. Woon je in de buurt en heb je belangstelling? Dan kun je je hiervoor per mail opgeven.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

Picto Erik 600.png

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 19, januari 2016

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Met onder andere: zelf submappen aanmaken, hulp aan asielscholen en onze plannen voor het nieuwe jaar.

Picto Erik 600.png

Nieuwste optie: Zelf submappen toevoegen

Meerdere gebruikers vroegen vorig jaar om submappen toe te kunnen voegen aan hun archief. Voor licenties voor 2 pc's of meer is dit nu gerealiseerd.

Je kunt nu dus zelf submappen aanmaken en een naam geven. Zo kun je jouw verhalen netjes rubriceren en opbergen in je archief. Maar pas op: een eenmaal aangemaakte submap kun je nog niet zelf verwijderen. Dat komt nog.

Pictoschrijver helpt asielscholen

In het februarinummer van het Tijdschrift voor Orthopedagiek staat onder Lees(v)aardig een column over het leren lezen van de Nederlandse taal door asielzoekers en hun kinderen. Picto Nederland helpt asielscholen bij de aanschaf van een licentie voor de pictoschrijver. De mini licentie van een asielschool wordt kosteloos opgehoogd tot een basislicentie en verder aangepast aan de grootte van de school. Daarbij krijgt de school een gratis workshop pictoschrijven aangeboden. Dat gebeurt bijvoorbeeld op 9 maart in Hasselt (BE). Asielscholen kunnen zich rechtstreeks aanmelden

In het afgelopen jaar is er veel gebeurd 

Je kunt binnen de pictoschrijver nu elke pictozin onderlijnen, van een kader voorzien en in één keer kopieren of verwijderen. Het lettertype is duidelijker geworden en het aantal picto's is sterk toegenomen. Nu al meer dan 21.000 woorden! Zo vroeg Lies van der Oord om wat picto's van Frozen toe te voegen. In de voorbeeldenmap (submap Sprookjes en zo) vind je haar eerste teksten met 

 Frozenpicto.png

Elke dinsdag kun je via Facebook het Picto Nieuwsbegrip ontvangen. Je klikt van daaruit meteen door naar het juiste verhaal in de pictoschrijver.

De pictoschrijver is sneller geworden. Tip: Wacht na ieder woord dat je intypt even om te kunnen zien welke van de picto varianten het beste in de context van je verhaal past. Met de ENTER-toets plaats je altijd het meest gebruikte picto. Dat werkt lekker vlot. Bekijk het introfilmpje.

De plannen voor het komende jaar

Nieuw is onze blog Pictolezen. Hier vind je al wat columns en artikelen. Binnenkort ook kant en klare producten zoals het nieuwe Klankenboekje van Trijntje de Wit en pictoteksten. De blog pictolezen is online en gaat verder gevuld worden. Straks kunnen kinderen rechtstreeks vanaf hun tablet pictoverhalen lezen.

We gaan een pictozoeker maken. Hiermee kun je ieder picto apart op 3 formaten downloaden. Handig voor wie veel werkbladen maakt. Het populaire onderwijsprogramma Omnidu gaat deze pictozoeker voor ons testen. Dus binnen Omnidu zul je al snel kunnen zien van wat er straks mogelijk is.
 

Box van Pendor.JPG

Pictopoëzie

Pictopoëzie blijft onze aandacht vragen omdat het leuk is en inspireert om ook op een andere wijze met taal om te gaan. Het gedicht Kerst is overal kreeg veel respons. Het is geplaats in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek, in het glossy magazine Bijzonder Zwolle en het prijkte op de Nieuwjaarswens van de Christen Unie, afdeling Zwolle. Gemist? Het staat nog op de blog pictolezen.nl. 

Ook Picto Erik die dagelijks zo rond 10 uur een pictotweet de lucht in stuurt krijgt de smaak te pakken. Bovenaan deze nieuwsbrief zie je daar een voorbeeld van. Hij speelt met beeld en ondertitels en maakt daarmee pictopoëzie. Het tweede picto is eigenlijk 'test' en het laatse picto's vind je in de pictoschrijver onder 'door de vingers zien'.   

Leesbegeleiders en materiaal

Diana Snel, een van onze leesbegeleiders heeft onlangs nieuw materiaal ontwikkeld voor het aanleren van de cijfers met behulp van de vormen. Je vindt haar verhaal en hoe ze dit materiaal met jou wil delen op de nieuwspagina van www.lezenmoetjedoen.nl

Het team van zelfstandige leesbegeleiders Lezen moet je dóén breidt zich gestaag uit. Iets voor jou? Lees  hoe je leesbegeleider kunt worden.  

Studiedagen 

Lees alles over onze studiedagen in het voorjaar: info en aanmelden.
Op woensdagmiddag 23 maart wordt er in Heemskerk een extra presentatie gegeven (gratis). Woon je in de buurt en heb je belangstelling? Dan kun je je hiervoor met een mailtje opgeven.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

Picto Erik 600.png

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

 Nummer 18, september 2015

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Ja, je kunt nu ook een regel inkaderen! Dat lees je verderop.
Maar we beginnen het jaar met: 

Box van Pendor.JPG

Pictopoëzie

Spelen met woord en beeld.
In één zin heel veel zeggen.
Dat is pictopoëzie.

Een totaal ander woord onder een picto zetten en daarmee de lezer verrassen.
Ja dàt is pictopoëzie.

 pictolezen.JPG 

Leesbegeleiders

Veel buitenlanders komen naar Nederland en willen onze taal leren. Steeds meer kinderen met een handicap bezoeken een gewone school. Pictolezen wordt normaal binnen het onderwijs. Het team van zelfstandige leesbegeleiders Lezen moet je dóén breidt zich gestaag uit. Iets voor jou?
Kijk op de website wat dit inhoudt en lees hoe je leesbegeleider kunt worden

Nieuwbegrip en het Woord van Vandaag

Wekelijks berichten we over het Picto Nieuwsbegrip via FacebookVeel scholen voor speciaal onderwijs gebruiken nu deze picto Nieuwsbegripteksten binnen het VSO.

Dagelijks proberen we het Woord van Vandaag van een picto te voorzien en hierover te tweeten. Het Woord van Vandaag wordt verzorgd door Arno Verweij. Het is bedoeld voor NT2. De betekenis wordt in het Engels uitgelegd en het woord wordt in het Nederlands uitgesproken. Met het picto erbij wordt de betekenis extra duidelijk!  

Tip: klik ook even door naar www.lezenmoetjedoen.nl om de aanbieding te zien voor gebruik van deze leeesmethode binnen het passend onderwijs.

Studiedag Lezen moet je dóén, inclusief pictoschrijven

Lees alles over onze studiedagen in het najaar: info en aanmelden.  
Je kunt ook zelf een studiedag realiseren i.s.m. met Henk ten Cate (vanaf 6 deelnemers). 

logo_lmjd.png

Meer lay-out functies.

Op verzoek van diverse gebruikers heeft onze programmeur nu ook de optie toegevoegd waarmee je elke pictozin afzonderlijk kunt onderlijnen, inkaderen, kopieren of verwijderen. Zo groeit de pictoschrijver uit tot een instrument waarmee je niet alleen pictoverhalen kunt maken, maar ook de tekst kunt voorzien van een duidelijke indeling.

Pictoregel-inkaderen-2.jpg

We hadden deze nieuwe functie nauwelijks online gezet of de volgende vraag kwam al weer binnen:

Kan ik ook elk picto afzonderlijk inkaderen?

Ons antwoord was: Ja, daar gaan we nu aan werken! Wel even geduld, want de pictoschrijver zit best ingewikkeld in elkaar. En binnen Internet Explorer wordt er nogal vaak iets gewijzigd waardoor onze programmeur ook weer aan de bak moet om delen van de pictoschrijver te 'herstellen'. Dus als je iets ontdekt wat voorheen wel werkte en nu opeens niet meer, laat ons dat dan snel weten via de blauwe contact-knop rechts onder in de pictoschrijver. Soms merken wij pas na verloop van tijd dat een functie niet meer werkt. Dat is jammer, want we kunnen het altijd wel snel verhelpen.

Via die contact-knop kun je ook je aanvragen indienen voor het laten maken van nieuwe picto's. Schroom dus niet om die knop te gebruiken, want we maken de picto's graag voor je. 

'Zeggen wat je ziet' krijgt een Vlaamse versie

 zeggenwatjeziet_vlaams-1.jpg

Op woensdagmiddag 28 oktober wordt in Dendermonde de Vlaamde versie van Zeggen wat je ziet feestelijk gepresenteerd aan het Vlaamse onderwijsveld. Mieke van Damme, logopedist bij Het Laar in Dendermonde, vroeg ons een jaar geleden om een aantal Vlaamse aanpassingen van dit werkboek waarmee kinderen het principe van pictolezen leren. Woon je in België en ben je geïnteresseerd? Je kunt het boek vanaf nu met korting bestellen. Je kunt jouw exemplaar dan zelf bij de presentatie afhalen (noteeer de datum, de uitnodiging komt spoedig) of het boek laten bezorgen.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 17, juni 2015

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Belangrijke update met mooie verbeteringen!   

Je eigen picto's nu zichtbaar in je eigen licentie!

Schrik niet als je je eigen picto's opeens ziet verschijnen wanneer je het typevenster gebruikt! Voorheen moest je je eigen picto's tevoorschijn toveren via het keuzeveld in de linker kolom. Dat hoeft nu niet meer. Vanaf vandaag zijn deze picto's ook zichtbaar als je het woord in het typevenster zet. Klik je daarna op enter, dan springt het meest gebruikte picto naar het schrijfveld. In het begin zal jouw licentie hier even op moeten inspelen. Maar al gauw zul je merken hoeveel sneller het nu gaat. 

Typevenster.JPG

Het typevenster is vergroot en er komt meer...

Het typevenster in de pictoschrijver is een stuk groter en duidelijker geworden! De leestekens vind je nu via het icoontje naast de ABC-knop. Binnenkort vind je hier ook de optie om pictoregels van een kader te kunnen voorzien. Mooie verbeteringen die mogelijk zijn dankzij de groei van het aantal licenties. We zijn blij als we kunnen inspelen op de wensen van gebruikers.

 Onderlijning gewijzigd

Van diverse kanten kregen we te horen dat de onderlijning van de werkwoordsvormen het totaalbeeld van het Picto Semi Schrift onrustig maakt. Dat deed ons besluiten om de manier van onderlijnen te wijzigen. Je ziet nu bij de meeste werkwoorden dat alleen de infinitief nog is onderlijnd (en soms ook de stam+t voor de logopedisten die willen oefenen met ik ga en hij gaat). Dit maakt het beeld van een verhaal veel rustiger. Wil je toch een onderlijnde vorm, gebruik dan de infinitief en pas de ondertitel aan. 

Terugblik op de Prokkelweek 2015 

Er zijn in de prokkelweek weer heel wat demolicenties aangevraagd. Een aantal daarvan resulteerde in een licentie. De minilicenties hebben we opgehoogd tot een basislicentie en wie een basislicentie kocht kreeg er een archiefmap bij. Het pictotweeten werd vooral aan PictoErik overgelaten. We vragen ons af of er mensen zijn die het wel hebben geprobeerd, maar bij wie het niet gelukt is. Als dat zo is, laat ons dan weten wat het probleem was. We gaan het dan verhelpen. Volg Picto Erik @Pictoschrijver en stuur je eigen pictotweetjes via de tweetknop in de pictoschrijver. Heb je nog andere prokkelvragen? Mail ons.  

Pictopoëzie

Box van Pendor.JPG

Zomergedicht

Vakantiegedicht.JPG

Organiseer jij iets met pictopoëzie? We melden het graag in PictoNieuws.

Studiedag Lezen moet je dóén

Lees alles over deze leuke en leerzame studiedagen: info en aanmelden.  Wil je zelf een studiedag realiseren, zoek dan contact met Henk ten Cate. 

logo_lmjd.png

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 16, mei 2015

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Deze korte Nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Prokkelactie en ons vernieuwde demosysteem.  

 

Ons demosysteem is vernieuwd

Vandaag is ons demosysteem in een nieuw jasje gestoken. Wie nu een demolicentie aanvraagt krijgt vrijwel alle mogelijkheden die licentiehouders ook hebben. Je kunt elk zelfgemaakt verhaal meteen opslaan in je eigen archief, zodat je het ook na licentieaanschaf kunt hergebruiken. Ook kun je met een demolicentie je eigen pictotekst als PDF opslaan. Dus ook printen of naar je vrienden sturen.

De demo kan vervolgens makkelijk uitgroeien naar een mini- of een basis licentie. Alle demogebruikers van het afgelopen jaar kunnen opnieuw met hun e-mailadres een (demo)licentie aanschaffen. 

Tijdens de prokkelweek kun je zelfs pictotweeten met een demo account. Maar daarover meer in het volgende item: 

Prokkelweek 2015 

Een prokkel is een prikkelende ontmoeting, zo staat op hun website te lezen. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking èn iemand zonder. Iedereen kan prokkelen en het kan overal plaatsvinden: in buurten (prokkelBBQ), bedrijven (prokkelstages), instellingen en huisgezinnen (prokkelmaaltijden), bij speeltuinverenigingen (prokkelspelen) en in de natuur (prokkelfietsen op een tandem).
Lees meer...

prokkel-tweet-7.JPG

De prokkelweek is een Nederlands initiatief, maar ook wie in België woont mag meedoen aan onze speciale picto prokkelactie van 1-6 juni. Deze actie houdt in dat iedereen die in de prokkelweek een demolicentie aanvraagt of al een minilicentie heeft, onbeperkt kan pictotweeten. Bovendien honoreren we uit elke 5 pictotweets de origineelste met een gratis licentie of een uitbreiding van de reeds bestaande licentie. Ook de 5 leukste prokkelteksten die worden opgeslagen in het verzamelarchief krijgen van ons een gratis licentie of uitbreiding.
Lees meer...

 prokkel-tweet-6.JPG

Studiedag Lezen moet je dóén

Lees alles over deze leuke en leerzame studiedagen: info en aanmelden.  En wil je zelf een studiedag realiseren voor minimlaal 10 personen dan kun je contact opnemen met Henk ten Cate. 

logo_lmjd.png

 Pictotweeten

Voor de twitteraars onder ons: Volg Picto Erik @Pictoschrijver of stuur je eigen pictotweetjes via de tweetknop in de pictoschrijver. 

lampje.JPG

Pictopoëzie

Dit keer geen ander nieuws dan dat steeds meer gebruikers zelf pictogedichten maken met de pictoschrijver.

Box van Pendor.JPG

Organiseer jij ook een activiteit met pictopoëzie? Laat het ons weten. We melden het dan in het PictoNieuws.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 14, januari 2015

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

We eindigen met het verhaal van Anne Agema zoals aangekondigd in het vorige PictoNieuws. Waarom organiseert zij een leesbrunch op 14 februari? Maar eerst een tip voor het gebruik van de pictoschrijver door leerlingen en hoe je via Facebook toegang krijgt tot het Picto Nieuwsbegrip. Ook melden we de nominatie van Ineke van der Heide voor de Hermen J. Jacobsprijs. 

Een leerlinglicentie als extra optie

De pictoschrijver was oorspronkelijk bedoeld om leerkrachten en logopedisten de mogelijkheid te bieden zelf pictoteksten te maken. Steeds meer leerlingen werken echter ook zelf met de pictoschrijver. Leerkrachten vinden het dan niet altijd prettig dat de leerlingen toegang hebben tot al hun verhalen en tot de eigen picto's die zij hebben opgeslagen. Daarom gaan sommige scholen ertoe over een extra licentie aan te schaffen waarin de leerlingen kunnen werken. Leerkrachten houden dan de controle over wat de leerlingen doen. Wil jullie school ook een extra leerlinglicentie? Neem contact met ons op. Wij kunnen dan een regeling treffen waarbij meerdere leerlingen tegen gereduceerd tarief tegelijkertijd met de pictoschrijver kunnen werken. Er komt dan een extra inlogcode naast de bestaande licentie van de school. 

Picto Nieuwsbegrip nu ook op Facebook

 Facebook pictoschrijver.jpg

Dankzij de trouwe medewerking van José Kuijpers (Ulingshof, Venlo) plaatsen we nu elke week het Picto Nieuwsbegrip op de facebookpagina van pictoschrijver. José schrijft deze teksten op beginnend leesniveau, aangevuld met picto's. Ook maakt zij er vragen bij. Haar teksten en vragen zijn nu wekelijks voor iedereen toegankelijk. Geef deze informatie dus snel door aan je collega's. Wil je dit nieuwsbegrip omzetten in volledige pictotaal, open dan de tekst van José vanuit de voorbeeldverhalenmap en pas de tekst aan.

Ineke van der Heide genomineerd

Ineke van der Heide (VSO Talryk, Drachten) is genomineerd voor de Hermen J. Jacobsprijs. Zij heeft een serie rake columns ingestuurd waarin zij aangeeft hoe 'alles invloed heeft op gedrag van leerlingen', zoals het gebruik maken van talent. Ineke heeft ook een leesboek gemaakt voor oudere beginnende lezers. Een boek met prachtige poëtische teksten naast illustraties van Felie Sloot, een VSOleerling met tekentalent. Als zij de prijs wint, kan het boek beschikbaar komen voor het speciaal onderwijs. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagmiddag 4 maart 2015 in Ede. Op die middag zal Trijntje de Wit-Gosker, die in 2011 deze prijs won met het Picto Semi Schrift, vertellen hoe zij dit prijzengeld voor de Pictoschrijver heeft ingezet. Op die middag zal ook een geheel nieuwe webapp worden gepresenteerd, namelijk: Lees Het Zelf.

3 Zelf gelezen.jpg

             Uitnodiging HJJF2015.jpg

Wil jij aanwezig zijn bij de uitreiking van deze bijzondere onderwijsprijs? Meld je dan aan via het secretariaat van het Hermen J. Jacobsfonds. (maar: vol=vol) 

Anne Agema vertelt

'Enkele maanden geleden nam ik de telefoon op: "Met Anne". Aan de andere kant van de lijn was een man die hakkelend vertelde dat hij wilde leren lezen. Ik vroeg hem hoe hij mijn adres gevonden had. Samen met zijn vrouw was hij toevallig op de site van Lezen moet je dóén gekomen, nadat hij ontdekt had dat reguliere taalcursussen voor hem te duur waren.

Tja, wat doe je dan?

Ik werk al een paar jaar als leesbegeleider met enkele mensen uit een woonvorm. We begonnen daar na de screening met de pictoschrijver en de klankgebaren: om de week een nieuwe letter en samen verhalen maken met picto's. De reden om te gaan lezen varieerde van het zelf kunnen maken van een boodschappenlijstje tot het lezen van pictorecepten om zelfstandig te kunnen koken en het kunnen lezen/opstellen van een contactadvertentie, omdat deze persoon graag andere mensen wilde leren kennen. 

Anne Agema.jpg         Anne.jpg

Nu, een paar jaar verder, lezen we ook uit reguliere boeken, ieder op eigen niveau. Ze kunnen nu in een restaurant zelf iets van de menukaart kiezen of 'gewoon' een straatnaambordje lezen. Er gaat een wereld voor ze open.

En nu vandaag dit telefoontje...

Nadat we een afspraak hebben gemaakt hoor ik de opluchting in zijn stem. Deze man wil heel graag leren lezen. De intake is een paar dagen later bij hem aan de keukentafel. Zijn vrouw zit erbij. Hij vertelt zijn verhaal: moeder sprak geen Nederlands en vader was veel van huis. Op school kreeg hij vaak te horen dat hij niet slim genoeg was, dat hij niet kon lezen en dat hij een vak moest leren. Als hij 13 is gaat hij op een schip werken. Hij is veel op zee. Op 25-jarige leeftijd ontmoet hij zijn huidige vrouw. Hij wordt nu schilder op een scheepswerf. Dat doet hij nog steeds. Wanneer hij voor zijn vak een toets moest doen dan oefende hij met zijn vrouw en mocht hij mondeling examen doen. Maar de tijden veranderen en mondelinge toetsen zijn niet meer toegestaan. Vandaar het telefoontje.

Een week later zit hij bij mij op kantoor. We doen wat testen en ik bepaal zijn instapniveau. De week daarop stapt een onzekere man binnen, pet op en het hoofd gebogen. Ik zie de last die hij meeneemt. Ik laat hem een boek uitzoeken op startniveau. Ik lees een stukje voor en dan mag hij het zelf doen. We gaan bezig met de letters zoals je die uitspreekt als je leert lezen en we maken korte woorden. Hij krijgt het boek mee om thuis te oefenen. Wekenlang komt hij trouw op kantoor. Iedere week gaat het een beetje beter. Het beeld van de persoon zie ik veranderen: er stapt nu een man binnen, rechtop en met een brede glimlach op zijn gezicht: ik heb maar wat meer gelezen, want het gaat nu sneller...

Inmiddels heb ik een serie boeken besteld voor mensen die moeilijk lezen. We zoeken samen een boek uit. Geen kinderboekjes meer. We zijn nu drie maanden verder. We hebben net het boek 'Hoe duur was de suiker' uit. Hij heeft het met veel plezier gelezen. We zijn er nog niet, maar hij heeft de enorme last die hij droeg achter zich gelaten.

En dit zijn de gevolgen.

Er zijn veel meer mensen in en rond Groningen en Drenthe die alsnog willen leren lezen. De reguliere taalcursussen zijn niet altijd goed op maat of betaalbaar. Daarom wil ik mij als leesbegeleider breder inzetten voor deze doelgroep. Om hier meer bekendheid aan te geven organiseer ik een leesbrunch op zaterdag 14 februari. Ja, heel toepasselijk: op Valentijnsdag. Deze brunch is in de eerste plaats voor de leesbegeleiders van Lezen moet je dóén. Wil jij ook leesbegeleider in deze regio of in Friesland worden? Meld je dan aan voor deze brunch. Trijntje de Wit prikt ook een vorkje mee en kan je er alles over vertellen. Mensen die op zoek zijn naar een leesbegeleider voor zichzelf of voor iemand anders zijn ook welkom. Zo koppelen we op ontspannen wijze vraag aan aanbod.'

Tot zover het verhaal van Anne Agema. Tot nu toe is zij de enige leesbegeleider uit de noordelijke provincies die op de site van Lezen moet je dóén vermeld staat. Wie volgt? Lees alles over Leesbegeleiders.

Elmers Groningen.jpg

Wil jij naar de leesbrunch komen bij Elmers in Groningen?
We brunchen op 14 februari van 10 tot 13 uur.
De brunch kost 15,50. Je kunt ter plekke betalen, als je je tijdig hebt aangemeld bij

Trijntje de Wit

Zelf een leeslunch organiseren? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in PictoNieuws.  

Studiedag Lezen moet je dóén

Lees alles over deze leuke en leerzame studiedagen: info en aanmelden.  En wil je zelf een studiedag realiseren voor minimlaal 10 personen dan kun je contact opnemen met Henk ten Cate. 

logo_lmjd.png

 Pictotweeten

Voor de twitteraars onder ons: Volg Picto Erik @Pictoschrijver of stuur je eigen pictotweetjes via de tweetknop in de pictoschrijver. 

lampje.JPG

Pictopoëzie

In de Zwolse bibliotheek wordt op gedichtendag 2015 een bundel gepresenteerd met gedichten over Zwolle voor leerlingen van het VMBO. Eén van deze gedichten staat in Picto Semi Schrift. VMBO-ers worden hierdoor uitgedaagd ook zelf (picto)poëzie te gaan maken.

Box van Pendor.JPG

Organiseer jij ook een activiteit met pictopoëzie? Laat het ons weten. We melden het dan in PictoNieuws.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 13, december 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Met een terugblik op 2014 waaronder de leuke leeslunch in Rotterdam. Ook een vooruitblik op 2015 met een leesbrunch in Groningen en pictopoëzie op Gedichtendag in Zwolle. Veel aandacht voor de publicatie van Lotte de dappere koe: een logopedisch prentenboek met pictozinnen. Tot slot de start van een verhaal dat Anne Agema in de volgende uitgave van PictoNieuws verder zal vertellen.

Terugblik en een tip van Picto Erik: jouw picto Nieuwjaarswens

2014. Het jaar waarin het aantal picto's uitgroeide tot boven de 12.000 en waarin projecten als Zippy en De Lunchwinkel in Zwolle het Picto Semi Schrift gingen gebruiken. Maar ook het jaar waarin de eerste grootgebruikers zoals Kentalis en de PABO HvA een licentie aanschaften. En het jaar waarin Picto Erik met zijn tweets de pictoschrijver bij een breder publiek bekend maakte. Onze twitterspecialist sloot het jaar af met een grote sinterklaasactie. Een actie die kan worden afgevinkt met het picto: geslaagd! Ruim 100 mensen hebben in de afgelopen maand een demo account aangevraagd. Het leverde weer mooie nieuwe sinterklaasteksten op voor de voorbeeldverhalenmap. De sinterklaasmap heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Kerst en Nieuwjaar. Picto Erik daagt alle twitteraars uit om straks een nieuwjaarstweet te sturen. 

tweet.JPG

Maak een picto Nieuwjaarswens van maximaal één pictoregel. Klik dan op het tweeticoontje in de grijze werkbalk. Login met je tweetaccount en vertuur je pictotweet. Via Google en Mozilla wordt je tweet als pictotekst verstuurd. Internet Explorer maakt er een bijlage van. We geven een voorbeeld:    

Pictowens-2015.JPG 

Je kunt je tweetbericht uitbreiden tot een bericht van 9 of soms zelfs 11 picto's, afhankelijkvan de breedte van de gekozen picto's. Probeer eens te spelen met de ontertitels, zoals hieronder is gebeud met de wenskaart en de vredesduif. De pictoschrijver is een hulpmiddel en jij bepaalt hoe je tekst wordt!

Nieuwjaarswens.JPG

Tweet je pictowens 2015 ook naar Picto Erik @Pictoschrijver. Hij zal de leukste wensen graag retweeten.

Pictopoëzie verovert stap voor stap het Nederlandse taalgebied 

Box van Pendor.JPG

In de Zwolse bibliotheek wordt op gedichtendag 2015 een poeziëbundel gepresenteerd met gedichten over Zwolle voor leerlingen van het VMBO. Eén van deze gedichten staat in Picto Semi Schrift. VMBO-ers worden hierdoor uitgedaagd ook zelf pictopoëzie te gaan maken. Zij kunnen zelfs met een beperkte leesvaardigheid originele pictoteksten schrijven door bijvoorbeeld de ondertitels te wijzigen. Het is een nieuwe en supergave manier om met taal bezig te zijn. Nieuwsgierig? Welkom in de Zwolse bibliotheek op 29 januari, 16 uur. 

Organiseer jij ook een activiteit met pictopoëzie? Laat het ons weten. We melden het dan in PictoNieuws.

 Annemieke Bastiaans presenteert: Lotte de dapper koe

Lotte de dappere koe is een nieuw logopedisch prentenboek waarin de picto's van het Picto Semi Schrift worden gebruikt. Kinderen ervaren direct wat 'tekst' is en krijgen voor het eerst het gevoel: ik kan zelf in een boek lezen! De kernwoorden zijn weergegeven met gekleurde pictoplaatjes, zoals Lotte en wei. Dat maakt het boek extra toegankelijk. Er worden ook vijf letters aangeleerd (b, z, v, ie & oe) waarmee de weg van pictolezen naar het leren lezen van letterschrift wordt vergemakkelijkt. En juist dáár is het Picto Semi Schrift voor bedoeld: een opstap te zijn voor het leren lezen van letterschift! Veel complimenten voor dit mooie product. Het boek kost 17,50 via www.voicejoy.nl

Flyer Lotte1H500.jpg 

Een jaar geleden stuurde Annemieke Bastiaans ons een mailtje met het verzoek of zij het Picto Semi Schrift mocht gebruiken voor haar volgende boek. In goed overleg is dit boek nu gerealiseerd. Ben jij ook bezig met een project waarbij het Picto Semi Schrift een rol speelt? Lees dan in de voorwaarden hoe dat kan en neem tijdig contact met ons op.

De leeslunch in Rotterdam: een succes.

Op een zaterdagochtend in november komen 7 mensen naar de leeslunch in The Gallery Kitchen. De meeste van hen zijn leesbegeleider, maar er is ook een moeder. Zij zoekt een leesbegeleider voor haar 17 jarige zoon van wie zij vermoedt dat Lezen moet je dóén en de picto's haar zoon kunnen helpen toegang te krijgen tot de taal. Hij heeft een zeldzame aandoening en kan niet spreken. Contacten worden gelegd en de leesbegeleiders wisselen hun ervaringen uit. Het werd een heerlijke en zinvolle lunch. Met dank aan initiatiefnemer Lineke van Oostrum. 

Groepsfoto Leeslunch-H300.jpg

Deze leesbegeleiders werken in het westen: van Alkmaar tot Alblasserdam. 
Je vindt ze via www.lezenmoetjedoen.nl>leesbegeleiders.

Zelf een leeslunch organiseren? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in PictoNieuws. 

Leesbrunch in Groningen, 14 februari 2015

In de regio Groningen is vooral Anne Agema actief. Om in Groningen meer bekendheid aan haar werk te geven zal zij in februari de leesbrunch organiseren. Ja, je leest het goed: dit maal is het een leesbrunch, van 10 tot 13 uur. Kosten: € 15,50. Ter plekke te voldoen. De brunch wordt geserveerd in Elmers. Deze brunch zal het karakter krijgen van zoeken en vinden: zoek jij een leesbegeleider of wil je zelf leesbegeleider worden? Meld je aan

Alle informatie voor en over onze professionele leesbegeleiders vind je op Leesbegeleiders

Het verhaal dat Anna Agema deed besluiten tot een leesbrunch in Groningen begint zo:
Enkele maanden geleden ging de telefoon. Ik nam op.
Met Anne.
Ja, uh, met L., ik heb een probleem.
Dat vraagt om een oplossing. Wat is er aan de hand?
Uh, nou ja ...
Ja?
Stilte
Hoe heb je mijn adres gevonden?
Op de website van Lezen moet je doen
Oh, zoek je ondersteuning bij het leren lezen?
Ja!
Voor wie is het? Heb je een zoon of een dochter die wil leren lezen?
Nee, het is nog veel erger: Ikzelf kan niet lezen...

Studiedag Lezen moet je dóén

logo_lmjd.png

Komend voorjaar is er voor het eerst open studiedag Lezen moet je dóén op zaterdag. Het wordt een bijzondere studiedag waarbij leesbegeleider Lineke van Oostrum als nieuwe docent aan het team wordt toegevoegd. Er zal op deze dag weer veel aandacht zijn voor de klankgebaren, voor Kijken en Kiezen en de Pictoschrijver. Zaterdag 18 april 2015, Amersfoort: info en aanmelden. 

Wil je zelf een regionale studiedag realiseren voor minimlaal 10 personen dan kun je contact opnemen met Henk ten Cate.     

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

2015 wens.JPG

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 12, november 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Een special over onze Sinterklaasactie 

Sinterklaasfeest-01.png

 

Doen: Je sinterklaasviering wordt dit jaar extra verrassend met de nieuwe picto doe-teksten die je kunt uploaden, zoals: Pakjes zoeken (ingestuurd door De Meander), Raad het lied (met dank aan de Notenboomschool) of Verkleden (een idee van Logopediepraktijk Linquenda). Dit en nog veel meer vind je in de voorbeeldenmap die nu vanuit de pictoschrijver direct toegankelijk is via de knop met het lampje. Het lampje maakt de pictoschrijver nog gebruiksvriendelijker en is speciaal voor de sinterkaasactie toegevoegd. 

lampje.JPG

Pictopoëzie en onze Sinterklaas actie

 Box van Pendor.JPG   Wie zoet is.JPG

Picto Erik (onze twitteraar) heeft de Sinterklaasactie in gang gezet. Hij heeft er zelfs een speciale webpagina voor gemaakt met tips hoe je een picto sinterklaasgedicht kunt maken en wat je daar allemaal mee kunt doen op pakjesavond. Maak dit jaar de blits bij vrienden en familie met een origineel gedicht in beeldschrift!

Dus: Bekijk Picto Erik's Sinterklaasactie en geef deze link door aan ouders, begeleiders, collega's en vrienden. Plaats de link in je schoolkrant, op je blog of op je website. Ofwel: overspoel dit jaar Nederland en België met picto sinterklaasgedichten.

Werk je bij Koninklijke Kentalis of ben je student aan de PABO Hogeschool van Amsterdam? Dan kun je inloggen via de grootgebruik licentie van je instelling. Vraag naar de inlogcode!

Nog geen licentie? Maak nu een demo account aan en log 5 keer gratis in om een gedicht te maken.
Bovendien: Alle sinterklaasteksten zijn deze maand toegankelijk voor alle gebruikers, dus ook voor demogebruikers en houders van een minilicentie. Upload een gedicht en pas het aan voor jouw situatie.

Extra sevice: Mis je een picto? Klik dan op de knop contact rechtsonder in de Pictoschrijver en geef je verlanglijstje door aan de pictotekenaars. Ze zullen als echte picto pieten deze maand extra hard werken.

 sintvoorbeeld.JPG

Nog een tip voor de komende maand

Cadeau: Geef iemand dit jaar met sinterklaas of kerst een licentie cadeau! Voor de prijs van 25 euro maak je iemand blij met de mogelijkheid 12 maanden lang onbeperkt gebruik te maken van de Pictoschrijver. Upload uit de sinterklaasmap de Cadeaubon en maak er met de Pictoschrijver iets persoonlijks van door bijvoorbeeld een pasfoto van de ontvanger toe te voegen.

Cadeaubon.JPG

Via het lampje vind je de sinterklaasmap met het voorbeeld 'cadeaubon',
met de knoppen rechts voeg je een afbeelding of picto toe

Lukt het niet zelf een pictogedicht te maken? 

Vraag hulp: Stuur op tijd een vierregelig gedichtje naar Sinterklaas en hij gaat hoogst persoonblijk voor jou de tekst omzetten in Picto Semi Schrift. Maar let op: het kan zijn dat de pictopieten hem gaan helpen en dan...  

Studiedagen en leesbegeleiders Lezen moet je dóén

logo_lmjd.png

Studiedagen Lezen moet je dóén, met veel aandacht voor de klankgebaren, Kijken en Kiezen en de PictoschrijverInfo en aanmelden. Let op: Komend voorjaar is er slechts één open studiedag!

- Woensdag 19 november 2014, Zoetermeer
- Zaterdag 18 april 2015, Ede
- Voor een besloten studiedag op je eigen school: zoek contact met Henk ten Cate.    

Wil jij zelf iemand begeleiden bij het leren lezen of zoek je een leesbegeleider? Kijk dan op Leesbegeleiders

Nog 2 plaatsen voor de leeslunch in Rotterdam

Lunch: Op zaterdag 8 november lunchen we met maximaal 10 personen bij The Gallery Kitchen, Weena 678 in Rotterdam, tegenover het Centraal Station. We bespreken de picto Sinterklaasactie, de pictoschrijver, hoe je je kunt profileren als leesbegeleider, enzovoort. Je betaalt alleen je eigen lunch. Wel even van te voren aanmelden via Lezen moet je dóén. 

Rotterdam leeeslunch.JPG

Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws. De laatste leeslunch in 2014 is op woensdag 17 december in Zwolle, aanmelden via Lezen moet je dóén. 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 11, oktober 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Met ondermeer: pictohulp voor asielscholen, Zippy verrijkt met picto's van het Picto Semi Schrift; lastminute aanmelding studiedag op 29 oktober; alles over de eenmalige sinterklaasactie: iedereen kan dit jaar sinterklaasgedichten maken met de pictoschrijver! Ook aandacht voor de pietendiscussie in relatie tot de Pictoschrijver! Maar we beginnen in Rotterdam met een leeslunch op zaterdag 8 november. 

Welkom in Rotterdam

De volgende leeslunch is in overleg met leesbegeleider Lineke van Oostrum gepland in Rotterdam. Vanaf 12 uur ontmoeten we elkaar, vlak bij het Centraal Station. We eten een hapje en babbelen over de pictoschrijver, het Picto Semischrift, het leren lezen en hoe je je kunt profileren als leesbegeleider. Alles kan ter sprake komen. De vorige keer in Hilversum was er een student logopedie die onderzoek wil doen naar het effect van pictolezen als ondersteuning bij de taalverwerving. Wie heeft er ervaring met Leespraat én met de Pictoschrijver? Graag even reageren, dan geven we je naam door aan de onderzoeker. Er gingen pictoboeken over tafel en iedereen ging met nieuwe ideeen naar huis. Ook een keer aanschuiven? Voor de kosten hoef je het niet te laten: alleen je eigen lunch betalen. Wel even van te voren aanmelden via Lezen moet je dóén. 

Rotterdam leeeslunch.JPG

Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws.

 Supplement Zippy's vrienden

Onlangs verscheen voor het passend onderwijs het Zippy's Vrienden Supplement. Hierin worden veel opdrachten weergegeven met het PictoSemi Schrift, zodat leerlingen die wel en niet kunnen lezen toch dezelfde tekst voorgeschoteld krijgen. Bij deze toepassing werkt het Picto Semi Schrift ondersteunend voor alle leerlingen binnen het passend onderwijs. Helder en duidelijk. Zippy's Vrienden is een programma waarmee de emotionele competenties van kinderen kunnen worden versterkt. 

Wat kun je.JPGMeer weten? Kijk op zippysvrienden.nl   

Pictohulp voor asielscholen

Het aantal vluchtelingen dat asiel krijgt aangeboden in Nederland groeit. En daarmee de vraag naar goed lesmateriaal om deze mensen snel en effectief vertrouwd te maken met Nederlandse taal. De pictoschrijver is zo'n hulpmiddel. Het team van Picto Nederland heeft daarom besloten dat basisscholen met asielkinderen en asielscholen die voor 25 euro een minilicentie bestellen, een gratis uitbreiding van hun licentie krijgen, afgestemd op de grootte van de school. Daarbij krijgen asielscholen ook een gratis workshop aangeboden om alle mogelijkheden van de Pictoschrijver te leren ontdekken. Op deze manier probeert Picto Nederland haar steentje bij te dragen aan de groeiende nood. Ken jij een asielschool of werk jij met asielkinderen of volwassenen? Neem dan contact met ons op. We helpen graag.  

ik woon in Nederland.JPG

Pictopoëzie: Eenmalige Sinterklaas actie

 Box van Pendor.JPG

Vorig jaar schreef Erna Kuiper ons dat zij voor haar 16-jarige zoon voor het eerst in zijn leven een Sinterklaasgedicht had geschreven dat hij zelf kon lezen. Die brief maakte indruk op ons. Daarom willen we dit jaar en eenmalig iedereen de kans geven een picto sinterklaasgedicht te maken. Wie vanaf 5 november een gratis demo account aanmaakt kan daarmee tot 5 december 5 keer inloggen om een gedicht te maken. We zullen in die periode veel sinterklaasgedichten in de voorbeeldenmap van de demo doen. Je kunt dan ook de gedichten die anderen maakten gebruiken en aanpassen aan jouw situatie.

groeten van piet.JPG

De pietenduscussie en de Pictoschrijver

Lees de oktobercolumn Pictopieten en hun sint van Trijntje de Wit in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek en je weet hoe het pictoteam is omgegaan met de pietendiscussie die door Nederland waait. We hebben de teksten van de sinterklaasliedjes voor zover nodig al aangepast aan de officiële hertaling. Niet altijd een fraai lopende en gemakkelijk te zingen tekst helaas. En op één punt zijn we zelfs zo eigenwijs geweest om de hertaling aan te passen. We hebben veel Belgsiche gebruikers en ook mensen in Zuid Afrika, Suriname, Curaçao en Aruba gebruiken de Pictoschrijver. Je kunt het dan niet maken de tekst 'Er is genoeg lekkers voor heel Nederland' te handhaven. We hebben er daarom het volgende van gemaakt:

Kijk piet staat te lachen.JPG

En als je het anders wilt, dan kan dat met de Pictoschrijver heel eenvoudig: pas maar aan!

Leesbegeleiders

Wil jij iemand begeleiden bij het leren lezen of zoek je een leesbegeleider? Kijk dan op Lezen moet je dóén. Zoek je een privé leesbegeleider voor iemand die (alsnog) wil leren lezen, dan kun je dat ons mailen. Wij plaatsen dan een oproep in PictoNieuws.

Studiedagen Lezen moet je dóén  

logo_lmjd.png
Info en aanmelden 

Studiedagen rond Lezen moet je dóén en de computerprogramma's Kijken en Kiezen en Pictoschrijver: 

28 oktober Amersfoort
19 november Zoetermeer

Een studiedag Leren Lezen met Trijntje de Wit voor je eigen team organiseren of je schoolgebouw aanbieden voor een open studiedag in Nederland of België? Zoek contact met Henk ten Cate          

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 10, september 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver 

Over de Werelddovendag. Tips voor grootgebruikers en opmaak(on)mogelijkheden binnen de pictoschrijver. Nóg meer dagen van de week en goed nieuws voor Zippy gebruikers. Picto's op Aruba, een idee voor pictopoëzie zonder woorden en natuurlijk ook weer van alles over: leesbegeleiders, de leeslunch en de studiedagen.

Werelddovendag

Op 27 september is het werelddovendag. De picto's van het Picto Semi Schrift worden steeds meer gebruikt binnen de wereld van doven en slechthorenden. We hebben het logo van WDD al in de pictoschrijver geplaatst. In kleur, want het is een logo. De discussie welk picto voor het woord 'werelddovendag' (WDD) het beste is loopt nog, dus: reageer maar!

 werelddovendag.JPG 

Tips voor grootgebruik licenties en licenties voor meer pc's. 

Verschillende onderwijsinstellingen (bijv een PABO) en grote zorginstellingen maken gebruik van een grootgebruik licentie. Dat betekent dat je alleen kunt inloggen via een speciale account. Als je dan een vraag richt aan de pictotekenaars via de CONTACTknop kunnen we je alleen rechtstreeks antwoord geven als je je eigen naam en e-mailadres vermeldt. Werk jij via een grootgebruik licentie en heb je een vraag, laat het ons weten, want de licentiehouder is niet altijd ook de persoon die zelf met de pictoschrijver werkt. Een probleem is vaak minder groot dan je denkt, maar je moet wel weten waar je je vraag kan neerleggen. 

ik heb een vraag.JPG

Heb je een vraag? Schroom niet de contactknop te gebruiken 

 Opmaak(on)mogelijkheden

Gebruikersvraag: Ik wil graag werkbladen maken met de picto's en dus met tabs of kolommen werken. Waarom kan ik zo weinig met lay-out doen binnen de Pictoschrijver? 

Antwoord: Dat komt omdat de Pictoschrijver een applicatie is waarmee je verhalen kunt maken. De picto's zijn dus, net als letterwoorden, niet allemaal even breed. Omdat we weten dat veel gebruikers de picto's ook voor andere doeleinden willen gebruiken hebben we de knop JPG toegevoegd. Je kunt nu de picto's één voor één, als zin of als alinea (max. 4 regels) opslaan als een JPG bestand en daarna in een programma als Paint, Photoshop of WORD verder bewerken.

De dagen van de week

BuBaO Het Laar in Dendermonde, België, gaf ons de tip de dagen van de week niet alleen in diverse kleuren weer te geven, maar ook vanuit de beginklank. Meer scholen zullen hier blij mee zijn. Dit is het resultaat:

week beginklank.JPG

De pictoschrijver op Aruba

Kristel van Nes is logopedist en gebruikt de pictoschrijver op Aruba. Ze stuurde een pictotekst in met ondertitels in het Papiamento. Ook wie het Papiamento niet beheerst kan deze tekst lezen. Probeer het maar... 

papiamento-02.JPGHet hele verhaal vind je in de Voorbeeldenmap>Taaltoepassingen (ook in de demo) 

Pictopoëzie

 Box van Pendor.JPG

Deze maand aandacht voor pictopoëzie waarbij de ondertitels worden weglaten. Het is poëzie die je eigenlijk niet woord voor woord moet proberen te lezen, maar een tekst die je moet opslobberen. Kinderen vinden het heerlijk om op deze manier met de pictoschrijver om te gaan. Het is poëzie zonder woorden. Je kunt ook een pictozin als hieronder aan een leerling voorleggen en vragen of hij er poëzie van wil maken. Dat zou dan zoiets kunnen worden als: vakantie voorbij - reizen met koffers - thuiskomen - dromen van school.

vakantie.JPG

Het leuke van poëzie is dat het taalkundig niet hoeft te kloppen, maar dat het wel mooi moet klinken, iets betekent, een sfeer weergeeft of iets oproept.  

Zippy's vrienden

Goed nieuws voor de scholen die werken met het programma Zippy's Vrienden. Je kunt met de picto's van deze vrienden nu je eigen pictoteksten schrijven. Wie stuurt de eerste Zippy tekst in? 

 Zippy vrienden.JPG
Dit zijn enkele Zippy's vrienden zoals je ze in de Pictoschrijver vindt 

Leeslunch, 17 september, Hilversum

Je kunt nog net aanschuiven...

leeslunch.JPGEen leeslunch is een ontspannen en inhoudsvolle ontmoeting zonder andere kosten dan die van de lunch zelf. Tijdens het eten bespreken we onze ervaringen met de pictoschrijver en de methode Lezen moet je dóén. Neem de materialen die je wilt laten zien mee. De lunch is voor iedereen die zijn ervaring met de pictoschrijver wil delen. Het is ook hét ontmoetingspunt voor leesbegeleiders! Aanmelden via Lezen moet je dóén. 

Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws.

Leesbegeleiders gezocht

Het netwerk van privé leesbegeleiders kent nog witte vlekken. Vooral in het zuiden. Wil jij iemand begeleiden bij het leren lezen of zoek je een leesbegeleider? Kijk dan op Lezen moet je dóén. Zoek je een privé leesbegeleider voor iemand die (alsnog) wil leren lezen, dan kun je dat ons mailen. Wij plaatsen dan een oproep in PictoNieuws.

Studiedagen Lezen Moet Je Dóén  

logo_lmjd.png
Info en aanmelden 

Studiedagen rond Lezen moet je dóén en de computerprogramma's Kijken en Kiezen en Pictoschrijver: 

6 oktober Heerenveen
28 oktober Amersfoort
13 november Eindhoven
19 november Zoetermeer

Een studiedag Leren Lezen met Trijntje de Wit voor je eigen team organiseren of je schoolgebouw aanbieden voor een open studiedag in Nederland of België? Zoek contact met Henk ten Cate

Op 4 oktober kun je ons van 12 tot 14 uur vinden op de materialenmarkt in Haren, tijdens het congres Meervoudig beperkt? Veel mogelijkheden.             

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 9, augustus 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Waarom de eerste schooldag een picto kreeg en de dagen van de week nu ook in kleur zijn toegevoegd. Verruim je blik met Pictokunst op de helling en lees de tip van de maand. Er worden leesbegeleiders gevraagd en het is tijd om je aan te melden voor leeslunch of studiedag.  En ja, ook via Facebook en Pinterest houden we je nu op de hoogte...

De eerste schooldag

Tegen de principes van het Picto Semi Schrift in hebben we een picto gemaakt voor de eerste schooldag. Waarom? Het picto schooldag was er al, maar dit picto ziet er niet echt leuk uit als het de eerste schooldag betreft. Vandaar dat we bij wijze van uitzondering er een picto van hebben gemaakt met twee woorden als ondertitel. Op verzoek van Inge Boerstra van een basisschool in Noardburgum maakten we ook het picto schoolplein. 

schoolgaan.JPG

Kleurige dagen van de week

Normaliter gebruiken we zo min mogelijk kleur. Maar een weekoverzicht is een stuk duidelijker als de verschillende dagen met een kleurtje worden aangegeven. Helaas is er op dit punt binnen het onderwijs geen eenduidigheid. Daarom hebben we van verschilende kleursystemen de picto's toegevoegd. Je kunt binnen de pictoschrijver nu kiezen uit de kleuren van Schatkist, Dalton, Vrije School en juf Linda die de regenboogkleuren hanteert. Deze laatste serie heeft het voordeel dat de kleuren voor iedereen makkelijk te onthouden zijn: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, donkerblauw en paars. Gebruik jij anderen kleuren? Laat het ons weten, dan voegen wij die toe!

 maandag en zo.JPG

De voorbeeldenmap bevat nu ook maandkalenders in kleur. Je kunt deze zelf aanpassen door eigen activiteiten in te voegen. Dat is soms wel even puzzelen, want niet alle picto's zijn even breed. Tot oktober zijn de kalenders nu beschikbaar. De rest volgt. Mail ons of deze voorbeelden voor jou bruikbaar zijn en geef je suggesties ter verbetering door! 

 Pictokunst op de Helling

Tony Boiso, een van onze pictotekenaars, werkt vanuit zijn atelier Arte no Pendor (kunst op de helling) in Hengelo. Daar heeft hij een drukpers staan uit 1920. Deze zomer gaf hij een demonstratie hoe je met deze Mansfeldpers een steendruk maakt. Daarbij gebruikte hij de intrigerende pictotekst EET MIJ, LEKKER. Geïnteresseerde bezoekers keken hun ogen uit hoe deze veelzijdige kunstenaar het oude ambacht met zorg tot leven bracht. In een hoekje van het atelier was te zien waarmee dit project begon: een schaaltje met eetpapier waarop het logo van de kunstenaar (Pendor) staat afgebeeld. Op de 2e foto zie je Tony Boiso aan de pers. Daar vóór is al veel werk verzet met vet en water, lange lijnen makende inkt die verkort moest worden met magnesiumpoeder en harskorrels waarvan ik niet meer weet waar die voor dienden.

   01-200.jpg       15-200.jpg

Op foto 3 kijkt de kunstenaar kritisch naar de eerste afdruk. Het meest spannende was de wereldbolachtige vorm middenonder die een ouwel zou kunnen zijn, of een snoepje, of een pil. Bij elke afdruk kreeg je als bezoeker weer een andere associatie. Dit is kunst die je aan het denken zet! Uiteindelijk was er het moment waarop de litho werd getoond. Ja, het is dezelfde kunstenaar die de strakke picto's tekent en die ook op deze vrije wijze werkt.

26-200.jpg         28-200.jpg

Nieuwsgierig geworden?  Bekijk alle foto's  EET MIJ,LEKKER.  
Op zaterdag 11 oktober vanaf 14 uur tot 17 uur geeft Tony Boiso opnieuw een demonstratie picto steendrukken: St. Jansstraat 5, Hengelo.  WELKOM! Wij voelen ons als pictoteam zeer vereerd dat Tony Boiso dit nog een keer wil doen. Je zult maar kennis mogen maken met zo'n veelzijdige kunstenaar!

Tip van de maand

Wil je de pictoschrijver vooral gebuiken als opstap naar het leren lezen van letterschrift dan is het handig te weten op welke manieren je de picto's kunt afwisselen met lettertekst. In de voorbeeldenmap zie je allerlei toepassingsmogelijkheden. Je kunt een hele zin in één keer plaatsen, maar dat is niet altijd ook de beste manier. Dat zie je op het 2e instructiefilmpje dat we maakten. En op het eind van dit filmpje zie je ook nog hoe gemakkelijk het is een aanvraag in te dienen voor het laten maken van een nieuw picto. Bekijk instructiefilmpje 2. 

Leesbegeleiders gezocht

De groep leesbegeleiders groeit gestaag. Maar niet alle aanvragen van ouders of van begeleiders in de zorg kunnen worden gehonoreerd. Het netwerk van leesbegeleiders is nog te verspreid. Onlangs waren er vragen vanuit Gouda, Heerenveen en Wezep die we (nog) niet konden beantwoorden. Wil jij iemand begeleiden bij het leren lezen? Kijk dan op de website Lezen moet je dóén en meld je aan. Zoek je een privé leesbegeleider voor iemand die (alsnog) wil leren lezen, dan kun je dat ons mailen. Wij plaatsen dan een oproep in de volgende PictoNieuws.

Leeslunch, 17 september, Hilversum

leeslunch.JPGEen leeslunch is een ontspannen en inhoudsvolle ontmoeting zonder andere kosten dan die van de lunch zelf. Tijdens het eten bespreken we onze ervaringen met de pictoschrijver en de methode Lezen moet je dóén. Neem de materialen die je wilt laten zien mee. De lunch is voor iedereen die ervaringen met de pictoschrijver wil delen. Aanmelden via Lezen moet je dóén. 

Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws. 

Scholing Leren Lezen en Pictoschrijven

Volg zo'n leuke en leerzame studiedag waarin de methode Lezen moet je dóén, het computerprogramma Kijken en Kiezen en de Pictoschrijver centraal staan: 15 september Maastricht, 6 oktober Heerenveen, 28 oktober Amersfoort, 13 november Eindhoven, 19 november Zoetermeer. De 2e deelnemer krijgt dit jaar bij gelijktijdige aanmelding 25% korting. Info en aanmelden 

Tr en H 200.jpg            KenK.jpg     
Trijntje en Henk verzorgen samen de studiedagen met o.a. Kijken en Kiezen

Er zijn ook interne studiedagen voor schoolteams. In beperkte mate kun je aansluiten. Je kunt ook een studiedag voor je eigen team organiseren of je schoolgebouw aanbieden voor een open studiedag in Nederland of België. Zoek contact met Henk ten Cate

PictoErik en zijn tante

PictoErik is neef en tantezegger van Trijntje de Wit. Hij is net zo enthousiast over twitter als over de pictoschrijver. Dus stuurt hij zijn volgers regelmatig pictotweets @pictoschrijver. En zijn tante Trijntje zet nu ook zelf pictoberichten op Facebook. Dat heeft ze van Erik geleerd. Wie wil kan nu dus alle pictonieuwtjes volgen. Zelfs op Pinterest staat af en toe een picto van ons afgebeeld.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief door belangstellenden deze link te sturen: PictoNieuws.  
Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 8, juni 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Een junibrief met het laatste PictoNieuws voor je met vakantie gaat. Je leest hierin over het 10.000ste picto, de WKpicto's, de volgende leeslunch en de nieuwe studiedagen die je na de vakantie kunt volgen of op je eigen school kunt organiseren. We geven een tip hoe je (nog) sneller met de Pictoschrijver kunt werken en komen nog even terug op de eerste pictotweet ervaringen. We zetten Het Kroonpad in het zonnetje vanwege hun pictorecepten, vertellen over de selfie-pictogedichten van groep 6 en bedanken tenslotte onze trouwe picto Nieuwsbericht schrijver.

10.000  picto's en de WK

Begin deze maand werd het 10.000ste picto geplaatst. Wat was selfie. Daarop volgden de picto's rond het WK. Bij uitzondering gebruiken we daarvoor wat extra kleur. Je vindt ze als THEMA bovenaan in het keuzeveld: juichpet, waterijsje (BE), kampioen, rood duiveltje, en:

 selfie.jpg

Pictotweeten

Het pictotweeten heeft een voorzichtige start gemaakt. Niet alles verliep meteen vlekkeloos. Vooral wat problemen met Internet Explorer bij het kunnen ontvangen van een pictotweet. We blijven oplossingen zoeken. Wist je dat je ook 1 op 1 berichtjes kunt twitteren? Dan maak je een tweetbericht dat alleen gelezen kan worden door één andere twitteraar: de persoon die picto ondersteuning bij het lezen nodig heeft. Dat gaat zo: maak een pictotekst van één regel, klik op de tweetknop en stuur het bericht naar D(spatie)@naamontvanger. Bijvoorbeeld:

tweetvoorbeeld100.jpg

Tip van de maand

Soms hoor je dat het veel tijd kost om de picto's steeds vanuit het keuzeveld naar het schrijfveld te slepen. Wat niet alle gebruikers weten is dat je ook een picto kunt plaatsen met een ENTER na het intypen van het woord. Als er meerdere picto's van dit woord zijn, wordt automatsich het meestgebruikte picto geplaatst. Wil je toch een van de andere varianten, dan kun je die met een dubbelklik op het picto in het keuzeveld naar het schrijfveld laten overspringen. Dat werkt sneller dan slepen. Bekijk de instructiefilm

instructiefilm 1.JPG

Op het filmpje zie je ook hoe je extra informatie over een picto kunt krijgen.

Volgende leeslunch, 17 september, Hilversum

De volgende leeslunch is op woensdag 17 september in Hilversum, vanaf 12 uur. Deze keer georganiseerd door Marlies Kortenoever. Zij is logopedist en helpt al vele jaren kinderen met het downsydroom bij het leren lezen vanuit Lezen moet je dóén.  De lunch is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de pictoschrijver en/of leesbegeleider Lezen moet je dóén is of worden wil.  Meld je aan via een mailtje naar Trijntje de Wit

De leeslunch is een ontspannen en zinvolle ontmoeting zonder andere kosten dan die van de lunch (ongeveer 12 euro, ter plekke te voldoen). Tijdens het eten worden ervaringen uitgewisseld over het gebruik van de Pictoschrijver en over alles wat met het aanvankelijk leesonderwijs te maken heeft. Neem je laptop en de materialen die je wilt laten zien mee. De laatste keer werd o.a. het oefenprogramma Digitaal gedeeld. Er is geen vaste eindtijd. Je gaat wanneer je wilt. De exacte locatie in Hilversum ontvang je per mail, na je aanmelding. Tip: Tweet elkaar dat je komt! 

Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we dan in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws. 

pictolunchen september100.jpg

De recepten van Het Kroonpad

Regelmatig wordt er door Tonny Rensen, klassenassistente in de VSOklas van Bas IJsseldijk, Het Kroonpad in Apeldoorn, een pictorecept naar het verzamelarchief gestuurd. Haar recepten worden regelmatig geplaatst in de voorbeeldverhalenmap. Iedereen met een basislicentie kan ze daarin terugvinden. Vorige week stuurde ze ons het recept: bananenijsjes

Scholing Lezen moet je dóén en Pictoschrijven

Volg zo'n leuke en leerzame studiedag waarin Lezen moet je dóén, Kijken en Kiezen en de Pictoschrijver centraal staan: 15 september Maastricht, 6 oktober Heerenveen, 28 oktober Amersfoort, 13 november Eindhoven, 19 november Zoetermeer. De 2e deelnemer krijgt bij gelijktijdige aanmelding 40% korting. Info en aanmelden 

studiedagLMJD2.jpgMet Henk ten Cate is het een feest om te leren werken met de computer.

Er zijn ook interne studiedagen. In beperkte mate kun je daarbij aansluiten, bijvoorbeeld: 8 september in Lelystad, 10 september, 22 oktober of 20 november in Amsterdam. Ja, steeds meer scholen in en rond Amsterdam willen vanwege het passend onderwijs leren werken met de Pictoschrijver en Lezen moet je dóén. Misschien wil je liever een studiedag voor je eigen team organiseren of je schoolgebouw aanbieden voor een open studiedag? Ook dat kan. Dit geldt óók voor scholen in België! Zoek contact met Henk ten Cate.

Pictopoëzie: de selfiegedichten van meester Arnold

Box van Pendor.JPG

In mei kregen de leerlingen van groep 6 van meester Arnold Scheen een les pictopoezië in het kader van een kunstproject. De leerlingen maakten een selfie en schreven daar een gedichtje van vier regels bij. Daarna mochten ze deze regels met de pictoschrijver omzetten in het Picto Semi Schrift.

De leerlingen leerden eerst dat beeldschrift de voorloper is van letterschrift en dat ze dit nu zelf mochten gaan schrijven! Het is verbluffend hoe snel kinderen met de Pictoschrijver leren werken.
Op de tentoonstelling aan het eind van het project keken de ouders van de Nieuwe Wisselseschool in Epe hun ogen uit bij het zien van de 27 grote selfiefoto's, elk met een pictogedicht. 

Op 29 juni wordt in Hengelo, St. Jansstraat 5, de tentoonstelling STEEN geopend. Deze tentoonstelling is tot 2 oktober te bezichtigen op elke zaterdag en zondag, 14.00 - 17.00 uur. Hier hangt o.a. het pictogedicht STEEN.

PictoErik

PictoErik blijft de hele zomer actief en stuurt zijn volgers regelmatig pictotweets @pictoschrijver

De blog van juf Nina 

Juf Nina blogt wekelijks over haar klas, vaak ook met pictotekst: http://juf-nina.blogspot.be

 Tenslotte

Ten slotte bedanken we José Kuijpers, leerkracht VSO Ulingshof Venlo, voor het zo trouw maken en insturen van de picto Nieuwsbegrip teksten. Haar tekst van deze week gaat over Plastic soep. De bijbehorende vragen vind je in de voorbeeldverhalenmap.

 Nieuwsbegrip José Kuijpers.jpg

José Kuijpers leest met haar VSO groep een picto Nieuwsbegrip tekst.

Volgende keer

De volgende keer schrijven we over een mooi project waarbij ook de Pictoschrijver nauw betrokken is: Zippy's vrienden. Dit uit Engeland afkomstige programma wordt momenteel vertaald. Daarbij wordt bij de werkbladen gebruik gemaakt van het Picto Semi Schrift.

Ook gaan we dan vertellen hoe studenten nu gratis met de Pictoschrijver kunnen werken omdat hun opleidingsinstituut een grootgebruikers licentie heeft aangeschaft.

Dat alles leest u na de vakantie in de volgende PictoNieuws. 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 7, mei 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Een nieuwe lente met nieuwe opties bij de Pictoschrijver: vanaf nu kun je de eerste regel van je pictotekst rechtstreeks via Twitter delen en kun je vier regels pictotekst vanuit het schrijfveld als JPG opslaan. Verder lees je over de feestelijke presentatie van Het Vormenboek. We kondigen de 2e leeslunch aan op 18 juni, waarbij je al je wensen omtrent de pictoschrijver op tafel kunt leggen. En voor wie in de buurt van Zwolle woont: beluister op 17 mei het gezongen pictogedicht Blauwe ramen, op 3 locaties, waaronder de nieuwe en nu al legendarische boekhandel Waanders in de Broeren.

Tweeten vanuit de Pictochrijver

Heb je het twittericoontje al ontdekt toen je was ingelogd in de Pictoschrijver? Deze optie is ook toegankelijk voor gebruikers met een minilicentie. Het werkt zo: maak één regel pictotekst en klik op de twitterknop. Je bericht wordt dan als afbeelding via Twitter gedeeld. Mocht het bij jou nog niet helemaal goed werken, meld ons dat dan via contactJe kunt vanaf nu dus korte twitterberichtjes sturen naar een vriend, je dochter, een cliënt of je werknemer die moeite heeft met lezen. Dat kunnen berichtjes zijn zoals:

14-05-17-Maxima.jpg

 Tekst opslaan als JPG 

Juf Nina vroeg erom en de programmeur ging ermee aan de slag: gebruikers met een basislicentie kunnen nu een tekst van maximaal vier pictoregels opslaan als een JPG-bestand. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld een korte tekst in je mailbericht of op je blog wilt plaatsen. En ook als je de picto's van het Picto Semi Schrift binnen een ander communicatiesysteem wilt gaan gebruiken. De kwaliteit is wel iets lager dan bij het opslaan als PDF, maar biedt leerkrachten die graag zelf hun leerpragramma's maken veel meer mogelijkheden. Hier een voorbeeld uit de persoonlijke sfeer: een tekst van 4 regels die je als bijlage aan je e-mail zou kunnen toevoegen vanuit je Pictoschrijver.

jpegvoorbeeld.jpg

We lezen graag jullie reacties op deze nieuwe optie. Is het standaardformaat goed, of wil je het kleiner/groter? Probeer en reageer via de contact-knop rechtsonder in de Pictoschrijver. 

Volgende leeslunch 18 juni

We gaan de leeslunch herhalen! De leeslunch van 21 mei is nog niet geweest maar we weten nu al dat we deze gaan herhalen op woensdag 18 juni. Het is een vrijblijvend gebeuren zonder andere kosten dan die van je eigen lunch (ongeveer 12 euro). Tijdens de lunch worden ervaringen uitgewisseld over het gebruik van de Pictoschrijver en alles wat met het aanvankelijk leesonderwijs te maken heeft, met name vanuit de leesmethode Lezen Moet Je Dóén. Zelfstandige leesbegeleiders kunnen hun ervaringen uitwisselen en gebruikers van de Pictoschrijver kunnen elkaar tips geven.  Je bent welkom vanaf 12 uur.  Er is geen vaste eindtijd. Wie wil kan tot 17 uur blijven. De locatie, deze keer nogmaals in Zwolle, ontvang je per mail nadat je je hebt aangemeld via contact. Tweet elkaar dat je komt! 
Liever een leeslunch bij jou in de buurt? Dat kan! Datum en locatie regelen we dan in overleg en wij plaatsen vervolgens 'jouw leeslunch' in de volgende PictoNieuws. 

 lunch.jpg

 Receptentip van autistenkok Karen den Dekker 

Karen den Dekker, auteur van het beeldkookboek Austisme & Koken, volgt met grote belangstelling de ontwikkelingen van de Pictoschrijver. Ze adviseerde ons de stappen-bullets met de nummering  'leeg' weer te geven. Want, zegt ze: als de bullets leeg zijn, kun je afvinken wat je gedaan hebt. Een gouden tip! De lege bullets hebben we meteen toegevoegd en ook het receptenformat in de voorbeeldenmap is al aangepast.

PictoErik

PictoErik twittert regelmatig pictonieuwtjes en krijgt daarop leuke reacties, zoals die van Karen den Dekker. Je kunt PictoErik volgen via Twitter @pictoschrijver.

De blog van juf Nina 

Juf Nina blogt deze week in picto over de tweedaagse schoolreis van haar klas: http://juf-nina.blogspot.be

De presentatie van Het Vormenboek op 16 april in Emmeloord

Het was een feestelijke middag waarop Aucke van der Werff als burgemeester van Emmeloord Het Vormenboek kreeg aangeboden. Lees het verslag in de Flevopost en in de Noordoostpolderkrant. Of bekijk de fotoreportage die Harry Gijsman maakte. Je vindt het allemaal op de website die Henk ten Cate speciaal voor Het Vormenboek ontwierp: www.vormenboek.nl 

 

Vormenboek-02.png

Scholing  Pictoschrijven

Volg zo'n leuke en leerzame studiedag waarin de Pictoschrijver, Het Vormenboek en Lezen Moet Je Dóén centraal staan: vrijdag 20 juni in Arnemuiden/Goes, maandag 15 september in Maastricht of maandag 6 oktober in Heerenveen.  Info en aanmelden 

Pictopoëzie

Box van Pendor.JPG

Op zaterdag 17 mei zingt De Koor in Zwolle het lied Blauwe ramen dat ook in pictotekst te vinden is in de voorbeeldenmap. U kunt het lied drie maal beluisteren: om 14.00 uur in de Statenzaal, bibliotheek Diezerstraat, 15.30 uur in de Dominicanenkerk in de Assendorperstraat en 17.00 uur bij Waanders in de Broeren. Het gedicht is gemaakt n.a.v. het glas-in-loodkunstwerk van Kjell Nupen dat in de boekhandel Waanders in de Broeren is te zien. De tekst is van Trijntje Gosker, de muziek van Mip van der Heide. De toegang is gratis.

 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 6, april 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

In deze PictoNieuws lees je over de wekelijkse bijdrage NIEUWSBEGRIP voor VSO vanuit een mytylschool. Wat betekent dit voor onze nieuwe picto's? Verder een item over tweewekelijkse recepten en het zelf maken van pictorecepten. We herinneren je er aan je aan te melden voor de presentatie van Het Vormenboek en voor de leesbegeleiderslunch. Tijdens de lunch kun je al je wensen omtrent de pictoschrijver op tafel leggen. Tussen deze items door allerhande tips en nieuwigheidjes, zoals pictotweeten.

Nieuwsbegrip op AVI start niveau met picto's 

José Kuijpers, leerkracht van mytylschool De Ulingshof in Venlo, begon 3 jaar geleden met het maken van aangepaste teksten van Nieuwsbegrip, de populaire methode voor het begrijpend lezen van actuele teksten. José: "Onze groepen zijn zeer divers samengesteld. Ik had leerlingen in de klas die de teksten van Nieuwsbegrip gewoon konden lezen maar ook leerlingen met een veel lager leesniveau. Ik maakte toen al veel teksten - zelfs boekjes - met woorden, gecombineerd met picto's. In die tijd ben ik ook Nieuwsbegrip gaan aanpassen. Het leuke is dat we zo in onze groep, waar het leesniveau varieert van AVI start tot AVI Plus, een gedeelte van de les samen kunnen doen. Er zijn in mijn omgeving al meerdere collega's die gebruik maken van mijn teksten. Ik vind het mooi dat via de Pictoschrijver nog meer mensen mijn wekelijkse nieuwsbegrip kunnen gebruiken."

Sinds enige tijd stuurt José dus haar Nieuwsbegrip teksten naar het verzamelarchief van de Pictoschrijver, compleet met bijpassende vragenlijst. Haar tekst wordt door het Picto Team klaargemaakt voor de voorbeeldverhalenmap en in de map Nieuwsbegrip geplaatst.
Soms wordt een picto dat nog niet bestond en door 
José zelf werd ge-upload door de tekenaars aangepast aan de eisen van het Picto Semi Schrift. Zo kwamen picto's als wapens, China en Turkije in de Pictoschrijver terecht. De Pictoschrijver is op deze manier een echte co-ceatie waar iedereen aan kan bijdragen. Mede dankzij José is de pictoschrijver nu altijd actueel.

pictoschrijver Nieuwsbegrip.jpg

Al proberen we zoveel mogelijk kleur uit de picto's te weren om het idee van SCHRIFT niet te verstoren, soms ontkomen we er niet aan wat kleur te gebruiken. De vlag in de landkaart vonden we een waardevolle aanvulling. Het Picto Semi Schrift is in ontwikkeling en de gebruikers ontwikkelen mee.

Kom je naar de Leesbegeleiderslunch op 21 mei?

Op de leesbegeiderslunch worden ook de Pictoschrijver en het Picto Semi Schrift besproken. Wil jij jouw ideeën met ons wilt delen? Meld je dan aan voor deze lunch op 21 mei, vanaf 12 uur in Zwolle: contact@pictoschrijversgroep.nl. Zie voor complete informatie hierover PictoNieuws 5 (doorscrollen naar het vorige nummer).

 Format voor het maken van recepten

Steeds meer gebruikers sturen hun pictorecepten naar het verzamelarchief. Daarom maakten we een format voor iedereen. Handig voor wie een pictoreceptenboekje wil samenstellen. Natuurlijk ben je vrij in de vormgeving binnen de mogelijkheden die de pictoschrijver biedt. Wil je zelf bullets plaatsen en nummeren? Ga dan naar Woordsoorten>blauwe tekens>bullet. Sleep het bullet naar het schrijfveld en zet het gewenste nummer in de ondertitel. Erg handig voor het maken van stappenplannen.

Blauwe tekens pictoschrijver.jpg

Bullet PS 23.jpg

Het tweetrecept van PictoErik

Ondertussen is PictoErik begonnen met het tweewekelijks twitteren van een pictorecept dat door een gebruiker is gemaakt. Wie de tweet oppakt kan rechtstreeks doorklikken naar het recept in de voorbeeldverhalenmap van de demo. Dus voor iedereen toegankelijk. Twee weken later plaatst hij dan weer een ander recept in de demo. Je kunt PictoErik volgen via Twitter @pictoschrijver.nl. Je kunt het recept natuurlijk dan ook weer verder tweeten...

Tweeten vanuit de Pictoschrijver

Binnenkort is het voor licentiehouders mogelijk om vanuit de Pictoschrijver een bericht van 2 regels pictotekst rechtstreeks als tweet te verzenden. Niet alleen leuk, maar ook slim als je laaggeletterden wilt bereiken!

De blog van juf Nina 

We geven je nog maar een keer de link naar de blog van juf Nina, want daar blijf je blij van worden: http://juf-nina.blogspot.be. Haar werkwijze vind je in PictoNieuws nummer 5 (even doorscrollen). Zodra er voldoende budget is vereenvoudigt onze programmeur dit proces. 

Een pictotekst in je e-mail plaatsen

Henk ten Cate, bekend van de website lezenmoetjedoen.nl, plaatst regelmatig pictotekst in zijn e-mail. Hij doet dat zo: Verhaal maken, op PDF klikken, Full Sreen selecteren, op Print Screen drukken en dan in je e-mail plakken.

Kom naar de presentatie van Het Vormenboek op 16 april in Emmeloord

Het wordt een feestelijke en inhoudsvolle middag waarop de burgemeester van Emmeloord Het Vormenboek krijgt aangeboden uit handen van Aart Reussing, directeur van de excellente VSO-zml school De Plantage. Minke Schonewille-Harkema van de SO-zml Zonnebloemschool in Emmeloord heeft de vele pictoliedjes uit dit boek samen met anderen ingezongen. En collega Septima Bramer maakte een film, zodat je kunt zien hoe Het Vormenboek in de klas werkt. Nieuwsgierig en nog vrij op woensdag 16 april? Na afloop krijg je de vormenposter cadeau. Meld je aan via www.vormenboek.nl 

 

Vormenboek-02.png

Scholing in gebruik van de Pictoschrijver

Gebruikersvan de Pictoschrijver kunnen intekenen voor het middagprogramma van de studiedag Kijken en Lezen waarin de Pictoschrijver wordt uitgelegd. Wel van te voren even aangeven dat je alleen voor de middag komt (13.30-15.30 uur). Data: dinsdag 15 april in Zwolle of vrijdag 20 juni in Arnemuiden/Goes.  Aanmelden 

Workshop Pictopoëzie:  Last minute

Box van Pendor.JPG

Op zaterdag 5 april worden er enkele workshops pictopoëzie gegeven voor de bezoekers van de CNVO regiodag. Er is nog plaats. Loop dus gerust even binnen vanaf 10.00 uur: SG Lelystad, Kofschip 1, Lelystad. Info en eventueel nog aanmelden: www.cnvo.nl/o-factor

 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 5, februari 2014

Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Dit is een extra PictoNieuws om je op de hoogte te brengen van een handige nieuwe optie: je kunt vanaf nu namelijk vanuit het pictokeuzeveld je Eigen picto's bekijken en die dan rechtsstreeks naar het schrijfveld slepen. We tonen je een mooi voorbeeld van juf Nina die pictosteksten verstuurt via haar schoolblog. En we nodigen je uit voor een expostie, voor de eerste leesbegeleiderslunch, voor de presentatie van Het Vormenboek en voor het volgen van ons nieuwe twitteraccount.

Eigen picto's slepen naar het schrijfveld

Vanaf vandaag zijn de picto's die je zelf aan je licentie hebt toegevoegd zichtbaar in het keuzeveld! Je vindt ze onder het icoontje Eigen Picto's (hier geel gemaakt). Van hieruit kun je elk Eigen picto met een dubbelklik of door te slepen in het schrijfveld plaatsen. Reuze handig als je vaak gebruik maakt van je Eigen picto's. Het laatst ingevoegde picto staat bovenaan. In het voorbeeld hebben we vandaag het picto vormenboek toegevoegd aan de demoversie. Daarom zie je dit picto bovenaan staan. Je moet scrollen om de overige Eigen picto's in dit veld te bereiken.

Eigen Picto-links-01.png

Het uploaden van de Eigen picto's gaat nog op de zelfde manier als voorheen, dus via het icoontje Eigen picto's toevoegen aan de rechterkant (hier geel gemaakt). De instructie hoe je een Eigen picto kunt uploaden is ook verbeterd: probeer het maar. Het is vaak wel even zoeken in welk formaat een afbeelding het beste als picto doorkomt. Wie goede tips heeft voor andere gebruikers mag dit aan ons doormailen, dan plaatsen we die tips in de volgende PictoNieuws.

Eigen picto toevoegen.PNG 

Praktijkvoorbeeld: Een blog vol pictotekst!

De vorige keer maakten we melding van het voorbeeld van het recept om brood te bakken met een broodmachine. Deze tekst was ingestuurd door SBLO Oase uit Vilvoorde bij Brussel. We hebben deze school een bezoek gebracht en keken onze ogen uit!

Juf Nina liet ons de schoolblog zien waarmee zij de ouders van haar leerlingen op de hoogte houdt van wat er in de groep gebeurt. Doordat ze hierin veel pictoteksten plaatst kunnen de kinderen het thuis zelf voorlezen! Ik heb juf Nina gevraagd of de leerkrachten in Nederland en België deze blog ook mogen bezoeken. En ja, dat mag. 

blog juf nina-01.png

Kijk verder op http://juf-nina.blogspot.be.  Daar word je helemaal blij van!

Nu wil je natuurlijk weten hoe ze dat doet. Welnu, dit is haar werkwijze:

Picto-pdf-bestanden omvormen tot werkbladen in Word

1- Tekst maken in pictoschrijver, opslaan in PDF.
2- PDF openen in Photoshop (misschien lukt Paint ook?).
3- Afbeelding bijknippen zodat de lege ruimte (bijvoorbeeld rechts van de tekst) weg is.
4- Afbeelding opslaan als PNG-bestand.
5- Word openen, opdracht invoeren, PNG-bestand toevoegen.
6- Lijnen, vakjes, afbeeldingen, foto's of bolletejes toevoegen in Word.

Pictotekst op mijn blog posten

1- Tekst maken in pictoschrijver , opslaan en dan opslaan in PDF.
2- PDF openen in Photoshop (misschien lukt paint ook).
3- Afbeelding zonodig bijknippen. 
4- Afbeelding opslaan als PNG-bestand.
5- Nieuw blogbericht maken in blog en PNG-bestand invoegen.
6- Foto's toevoegen.
7- Blogbericht opslaan en publiceren.
8- Op blog kijken of het blogbericht leesbaar is. Het valt vaak voor dat ik op dat moment merk dat de pictotekst te klein of te groot is voor de blog. Als dat zo is probeer ik eerst in mijn blogbericht de grootte van de PNG-afbeelding te wijzigen. Ik kan kiezen tussen klein, middelmatig of groot. Soms past het dan nog niet en moet ik in photoshop zelf de canvasgrootte aanpassen en mijn pictotekst uitrekken.

Hartelijke groeten, Nina Lens, leerkracht De Oase, Vilvoorde, België

Juf Nina heeft gevraagd of er een manier is om deze werkwijze te vereenvoudigen. Onze programmeur heeft inmiddels toegezegd hiermee aan de slag te gaan! We houden je op de hoogte als het zover is.

 16 april: Presentatie van Het Vormenboek

Vormenboek-02.png

Dit item heeft misschien iets minder met het pictolezen te maken, maar toch willen we u wijzen op de presentatie van Het Vormenboek: 16 april 2014 in de Zonnebloemschool te Emmeloord. Het Vormenboek is de geheel herziene en uitgebreide versie van het eerder door de SLO uitgegeven Vormenboek. De leergang bestaat uit tien hoofdstukken waarin de tien grondvormen van de letters worden aangeleerd. Met veel liedjes die ook in Picto Semi Schrift zijn opgenomen. Echt iets voor VVE, groep 1 van het basisonderwijs en ZML. Zie: Het Vormenboek 

Leesbegeleiderslunch  

picto-leesbegeleider.jpg

Op woensdag 21 mei vindt in Zwolle vanaf 12.30 uur de eerste lunchbijeenkomst voor leesbegeleiders plaats. Deze lunch is voor alle leesbegeiders die werken met Lezen moet je dóén en/of De Pictoschrijver. Tijdens en na deze lunch is er een ongedwongen ontmoeting waarbij ideeën kunnen worden uitgewisseld met andere gebruikers en met de ontwikkelaars. Prijs: je betaalt alleen je eigen lunch. Je moet je voor deze lunch wel aanmelden. Wil jij aan de lijst zelfstandige leesbegeleiders worden toegevoegd? Lees de voorwaarden op de website en mail naar Trijntje de Wit. Wie zelf een deskundige leesbegeleider zoekt die bekend is met de Pictoschrijver kan terecht op de website Lezen moet je dóén

Scholing

Nieuwe gebruikersvan de Pictoschrijver kunnen intekenen voor het middagprogramma van de studiedag Kijken en Lezen waarin de Pictoschrijver wordt uitgelegd. Wel van te voren even aangeven dat je alleen voor de middag komt! Je bent welkom op woensdag 26 maart in Haarlem, dinsdag 15 april in Zwolle of vrijdag 20 juni in Arnemuiden/Goes. Meer info  of  Aanmelden

Pictopoëzie  

Box van Pendor.JPG

Begin februari werd in de expositieruimte van Arte No Pendor (St. Jansstraat 5, Hengelo) de tentoonstelling Ex Voto geopend. Naast veel beeldende kunst is hier ook het eerste pictogedicht zonder ondertitels te zien. Je bent welkom op iedere zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur. De tenstoonstelling duurt tot 24 maart. We blijven experimenteren met het maken van pictopoëzie, ook zonder ondertitels. Dichters die willen aansluiten bij de pictopoëzie groep kunnen mailen naar Team Pictoschrijver.

Twitter

Sinds kort hebben wij een twitteraccount. We twitteren niet zelf, maar laten dat doen door Club EGO: twee jonge ondernemers die ZZP bedrijven helpen met hun PR. Ze verkennen uitbundig de mogelijkheden voor het maken van tweets met het Picto Semi Schrift. En ja, je raadt het al: de programmeur van de pictoschrijver gaat op verzoek van Club EGO binnenkort een tweet-optie toevoegen aan de pictoschrijver.
Wil je ons nu al volgen?  @pictoschrijver.nl 

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 4, januari 2014 - Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vertellen wij je over de online activiteiten van Team Pictoschrijver. Volg je ons? Deel met ons je ervaringen en vergroot het bereik van de Pictoschrijver. Daarnaast staat de nieuwsbrief weer boordevol tips met praktijkvoorbeelden. We leren je optimaal met de Pictoschrijver werken en informeren je over onze activiteiten. Maar we beginnen met belangrijke factuurinformatie. 

Factuurinformatie voor de directie. Op verzoek van enkele administratiekantoren is het licentieformulier uitgebreid met de optie: gegevens van de betalende instantie toevoegen. Deze informatie komt ook op de factuur te staan. Vergeet niet deze gegevens in te vullen, zodra u de licentie verlengt! De factuur wordt naar het e-mailadres van de licentiehouder gestuurd. 

1. Pictoschrijver in de media

Onlangs verschenen nieuwe artikelen, geschreven door Trijntje de Wit

  • Over het visualiseren van taal voor kinderen met ernstige spraaktaal moeilijkheden (ESM). 
    De aangewezen taal, Tijdschrift voor Orthopedagogiek, november 2013.
  • Over de toepasbaarheid van pictolezen binnen de logopedie
    Met pictolezen kun je zoveel meer, Tijdschrift voor Logopedie en Foniatrie, november 2013.
  • Over pictolezen als opstap tot het leren lezen van letterschift en passend onderwijs
    Kijk, ik kan al pictolezen!, over pictolezen en passend onderwijs, Beter begeleiden digitaal, LBBO, november 2013

Instructiefilmpjes van De Pictoschrijver op YouTubeDe filmpjes zijn bedoeld om het pictoschrijven snel onder de knie te krijgen. De beide instructiefilmpjes staan ook op de inlogpagina van de Pictoschrijver.

Pictoschrijver op Twitter. Ja, ja, ook de Pictoschrijver is gaan twitteren. Volg ons via @Pictoschrijver. Wij sturen regelmatig praktijkvoorbeelden en actuele picto's. Laat je ons via Twitter weten wat jij er van vindt? Stuur zelf ook pictotekst, kijk op onze tijdlijn voor actuele voorbeelden.

 2. Praktijkvoorbeelden 

Brood bakken met de broodmachine. Gebruikers met een basislicentie vinden weer nieuwe pictoteksten in de map met voorbeeldverhalen. De topper van dit kwartaal is het recept voor het bakken van brood met een broodmachine. Deze tekst is ingestuurd door SBLO Oase uit Vilvoorde bij Brussel. We plaatsten dit verhaal ook in de demoversie, dus ook voor gebruikers met een mini-licentie. Uploaden: Openen>Voorbeeldverhalen>Recepten.

Broodbakken-1.jpg

Het praktijkverhaal over Sevin. Sevin, een creatieve jonge vrouw met het syndroom van down, is misschien wel de meest enthousiaste gebruiker van de Pictoschrijver. Ze spreekt zowel Nederlands als Turks. Ze werkte tot voor kort bij de Frion Nieuwsgroep in Zwolle. Zij maakte voor de interne cliëntenkrant van deze zorginstelling veel pictoteksten. Nu werkt zij op een andere afdeling en maakte daar meteen haar nieuwe weekschema in picto. Bekijk het volledige voorbeeld via Voorbeeldverhalen>Werk.


Weekschema-Kunstlijn3.jpg

Pictowensen kun je insturen. Sevin stuurt ons regelmatig een pictowens via het contactformulier. Dankzij haar profiteren andere gebruikers van picto’s zoals keramiek en aquarel. Speciaal voor haar maakten we het logopicto van Kunstlijn 3.  

Meertalig gebruik van de Pictoschrijver. Sevin heeft de dagen en de maanden voorzien van Turkse ondertitels. Hoewel wij de spelling niet konden controleren, hebben we dit voorbeeld toch geplaatst. Zie Voorbeeldverhalen>Taaltoepassingen. Zij moest wel steeds de ondertitels wijzigen. Veel werk, maar wel de snelste manier om pictotekst te maken in een andere taal.

Maanden-in-Turks-1.jpg

Een vraag aan de gebruikers: Bent u tevreden met deze weergave van de maanden waarbij de tijdlijn ook wordt aangegeven? Suggesties voor verbetering of uitbreiding kunt u kenbaar maken via de contactknop, rechts onderin het schrijfveld van de Pictoschrijver.

Olifantje in het bos. Nog één bericht over Sevin. Ze is de trotse tante van Sem en maakt pictoliedjes voor hem; ondeugende pictoliedjes! Nadat ze het kinderliedje Olifantje in het bos had omgezet in het Picto Semi Schrift maakte ze speciaal voor Sem een variant die de moeite van het bekijken waard is: Voorbeeldverhalen>Lied>Jeugd.

Nieuw thema: Handige tekens. Een gebruiker vroeg om de aanwijshandjes en andere tekens die vaak meervoudig gebruikt worden, als eigen themagroep toe te voegen. Dan kun je ze makkelijker vinden. Een goede tip die we direct uitvoerden. Het werkt zo: klik op Thema’s>Handige tekens, sleep het gewenste picto naar het schrijfveld en wijzig dan de ondertitel. Bij een volgende update proberen we deze tekens nog beter te groeperen. Zo wordt de Pictoschrijver steeds verfijnder.

Handige tekens.jpg


3. Leren werken met de Pictoschrijver

Workshop pictoschrijven. 
Samen met haar collega Karlien, die ook het downsyndroom heeft, gaf Sevin een workshop pictoschrijven aan leerlingen en leerkrachten van de school voor speciaal onderwijs waar ze zelf leerling was. Tegenwoordig noemen we dit omdenken. Het was een leuke en leerzame middag. Wilt u ook een workshop pictoschrijven voor de leerkrachten en VSO leerlingen op uw school? Karlien en Sevin komen graag bij u langs, mits het redelijk in de buurt van Zwolle is.

Box van Pendor.JPGPictopoëzie. Op zaterdag 5 april kunnen bezoekers van de CNV ontmoetingsdag in Lelystad een workshop vol picto poëzie volgen: www.cnvo.nl/o-factor. WEERWOORD, de eerste bundel pictopoëzie, zal daar ter inzage liggen. We experimenteren met het maken van pictopoëzie zonder ondertitels. Dichters die aan willen sluiten bij de groep experimentele pictopoëzie kunnen mailen naar Team Pictoschrijver.

Nieuwe gebruikers van de Pictoschrijver kunnen van de studiedag Kijken en Lezen (Lezen moet je dóén) ook alleen intekenen voor het middagprogramma waarin de Pictoschrijver wordt uitgelegd. Wel van te voren even aangeven! Meer info  of  Aanmelden.

woensdag 26 februari in Eindhoven
woensdag 26 maart in Haarlem
dinsdag 15 april in Zwolle

Leesbegeleiders pictoschrijver

picto-leesbegeleider.jpgWie een deskundige leesbegeleider zoekt die bekend is met de Pictoschrijver kan terecht op de website Lezen moet je dóén. Wil jij aan de lijst zelfstandige leesbegeleiders worden toegevoegd? Lees de voorwaarden in PictoNieuws nummer 1 of kijk op de website en mail naar Trijntje de Wit.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 3, september 2013          Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Kinderen met ESM en pictolezen

 Herfst.JPG

Het novembernummer van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek is geheel gewijd aan kinderen met ernstige taal- en spraakmoeilijkheden, waaronder het artikel 'De aangewezen taal', over wat pictolezen betekent voor kinderen met ESM. Je kunt deze special tegen kortingsprijs (€ 7,50 i.p.v. € 15,00) aanvragen bij Agiel o.v.v. PictoNieuws, De aangewezen taal.

Netwerkdag RT Leiden, 12 oktober 2013

Netwerkdag.JPG

Op 12 oktober organiseert Sophie Dekker haar volgende inmiddels populaire netwerkdag voor Remedial Teachers. Locatie: SBO de Vlieger, Boerhaavelaan 298, Leiden. Tijd: 12.00-16.00 uur. Met verrassende workhops en materialenstands, waaronder een stand van Lezen moet je dóén (Henk ten Cate) en 2 presentaties over lezen en pictoschrijven (Trijntje de Wit). Aanmelden door overmaking van € 7,50 op rekeningnummer 62.64.07.192 t.a.v. S.V.H. Dekker Leiden onder vermelding van je naam en 'netwerkdag 12 oktober'. Meer hierover via LinkedIn.      

Picto Sinterklaas 2013

Zeurpiet en Pretpiet.JPGSinterklaasliedjes die vorig jaar reeds in picto zijn omgezet staan weer in de voorbeeldverhalenmap. Heb je speciale Sinterklaaspicto's nodig? Stuur tijdig een verzoek naar pictoschrijversgroep en de tekenaars gaan aan de slag om je wensen op tijd te vervullen.

Nieuwe gebruikersgroep

Mensen met een beperkte leesvaardigheid maken meer en meer zelf gebruik van de pictoschrijver. Met veel plezier schuiven zij de picto's vanuit het pictokeuzeveld naar het pictoschrijfveld en maken zo hun eigen verhaal, zich niet storend aan de ondertitels die ze vaak niet kunnen lezen. Het is verrassend te zien wat er dan gebeurt: het wordt een beeldvertelling over hun leven, hun sport, hun dagbesteding, enz. Een prachtige manier om op speelse wijze meer met taal te doen. 

Verrassende toepassing: Pictobericht van een vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon-Frion.jpg

Zorginstellingen en bedrijven werken met vertrouwenspersonen. Maar hoe bereik je de mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen?

Onlangs deelde Ulrich Theis, vertrouwenpersoon van een zorgboerderij, aan alle medewerkers een duidelijke pictctobrief uit waarin hij zichzelf presenteerde, compleet met zijn pictofoto en telefoonnummer. 

Hiernaast een bewerking van die brief. Bekijk en bewerk de oorspronkelijke tekst vanuit de pictoschrijver: voorbeeldverhalenmap>werk. 

Pictopoëzie

Sinds de verschijning in juni van WEERWOORD, de eerste bundel pictopoëzie, wordt er hard gewerkt aan het idee meer bundels op de markt te brengen en om in 2014 een pictopoëzieworkshop te organiseren. Dichters die aan willen sluiten bij de groep experimentele pictopoëzie kunnen mailen naar Team Pictoschrijver.

Box van Pendor.JPGEen beperkt aantal van de bundel WEERWOORD, met 13 gedichten pictopoëzie van o.a. Toon Tellegen, is nog beschikbaar en wordt je toegestuurd na overmaking van 5,50 op Picto Nederland IBAN NL85 TRIO 0212 3790 38 o.v.v. WEERWOORD + naam en adres. 

Pictopoëzie is meer dan een plaatje bij een woord. Door te spelen met ondertitels ontstaan verrassende effecten die de lezer op een nieuwe manier aan het denken zetten. En dat is precies wat poëzie wil doen. 

Aantal gebruikers pictoschrijver

Het aantal gebruikers van de pictoschrijver groeit gestaag. Vooral vanuit België komen de laatste tijd nieuwe licentieaanvragen binnen. Daarbij zien we extra aanmeldingen van Belgische collega's voor de studiedag in Eindhoven op 23 oktober. U kunt zich nog aanmelden.

Leesbegeleiders pictoschrijver

picto-leesbegeleider.jpgEen handige lijst voor iedereen die een leesbegeleider zoekt.

Wilt u aan de lijst zelfstandige leesbegeleiders worden toegevoegd? 
Mail naar Trijntje de Wit

Groningen/Drenthe
Anne Agema werkt in deeltijd als docent bij Visio in Haren en begeleidt daarnaast volwassenen die alsnog willen leren lezen en/of zelf willen leren werken met de pictoschrijver. Ze is geschoold in de methodiek van Lezen moet je dóén. annemarcel2005@gmail.com.

Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst
Thea Keurhorst heeft het certificaat Lezen moet je dóén en veel ervaring met het geven van leesles, o.a. met Kijken en Kiezen, op de Obadjaschool in Zwolle. Wil graag kinderen begeleiden bij het leren (picto)lezen in de thuisituatie. theakeurhorst@hotmail.com

Hilversum e.o. 
Jet Streutker heeft het certificaat begeleider Lezen moet je dóén, werkt als rugzakbegeleider en is zelfstandig remedial teacher bij Rondom Leren, een organisatie die is aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers (LBRT). www.rondomleren.nl.

Haarlem, Velzen, Kennemerland
Karen van der Borght is logopedist en heeft veel ervaring met Lezen moet je dóén en de pictoschrijver. Daarnaast is ze goed thuis in de NMG-gebaren. Ze werkt op De Waterlelie in Cruquius en is bereid ook buiten de school leesbegeleiding te geven. k.vd.borght@dewaterlelie.net

Zeggen wat je ziet... en dat begrijpen

zeggenwatjeziet.jpgDé methode voor het leren pictolezen. Geheel afgestemd op de computerprogramma's Kijken en Kiezen en op de Pictoschrijver. Bestellen

Eerstvolgende studiedagen over leren lezen en pictoschrijven:
woensdag 23 oktober 2013, Eindhoven
dinsdag 26 november 2013, Groningen
dinsdag 14 januari 2014, Zoetermeer
Meer info

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

PS: Deel deze nieuwsbrief met je collega's en andere belangstellenden. Nieuwe abonnees kunnen zich opgeven via de homepage www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 2, juli 2013           Nieuws over het Picto Semi Schrift en de Pictoschrijver

Een nieuwe dichtvorm is geboren!

Op 30 juni was de feestelijke opening van de Box van Pendor met de presentatie van het dichtbundeltje Weerwoord. Een bescheiden boekje met 13 pictogedichten geschreven door de dichters van het Zwols dichterscollectief. Ook het gedicht Een streep van Toon Tellegen is hierin als pictopoëzie opgenomen. Deze gebeurtenis was de start van een nieuwe dichtvorm: pictopoëzie, gemaakt met de pictoschrijver. Hiermee wordt het Picto Semi Schrift een beeldtaal die uitstijgt boven het gebruik binnen het onderwijs. Ook maatschappelijk krijgt dit beeldschrift nu een plek binnen de samenleving.

Box van Pendor.JPGDe gedichten zijn gemaakt bij werk van kunstenaars van Arte no Pendor (Hengelo). Ze staan met gekleurde illustraties in de voorbeeldverhalenmap>Lied en gedicht>Pendor pictopoezie. Log in op demo of op uw licentiecode en zie wat beeld bij woord kan doen. Liever op papier? Dit experimentele bundeltje - op krantenpapier gedrukt - wordt u toegestuurd na overmaking van 5,50 op Picto Nederland IBAN NL85 TRIO 0212 3790 38 o.v.v. WEERWOORD + naam en adres. 

Pictopoëzie is meer dan een plaatje bij een woord. Door te spelen met ondertitels ontstaan verrassende effecten die de lezer op een nieuwe manier aan het denken zetten. En dat is precies wat poëzie wil doen.

Nog meer poëzie

Alfons-aapMvK.jpg

Het gedicht Alfons aap is door Logopediepraktijk Vrijenburg uit Barendrecht omgezet in pictotaal en als voorbeeldverhaal aangeboden.

U vindt het in de submap Lied en gedicht> Kinderversjes.

De eerste woordjes die kinderen leren zijn zijn in letterschrift toegevoegd: aap, raar, paar.  

We konden dit opzegversje plaatsen na toestemming van uitgever en auteur. Mensje van Keulen stond het graag af voor ons leesbevorderingsproject. 

Wilt u ook bestaande gedichten aanleveren? Vergeet dan niet de bron te vermelden. Wij zoeken dan contact met de uitgever voor de benodigde toestemming. 

  

 Handig weetje voor 'gevordenden'.

Laatst wilde een leerkracht de zin 'ik stop het in de tas' maken, maar het picto stop (het handje) bleek in deze context niet passend. Dus werd verzocht om het picto instoppen. Het was de leerkracht echter niet opgevallen dat dit picto al bestaat. Dit probleem doet zich voor bij werkwoorden met een zogenaamde tangconstructie, zoals: aantrekken, uitgieten, afbreken, opbellen en weggaan, enz. Zinnen met een dergelijk samengesteld werkwoord hebben soms 'last' van die tangconstructie. Het probleem kan eenvoudig worden opgelost door gebruik te maken van de TNGpicto's. Deze bestaan uit het voorzetsel plus een pijltje naar links om aan te geven dat dit voorzetsel bij het werkwoord hoort.

 tangconstructie-01.JPG

Werkwijze: begin met instop en wijzg de ondertitel door in weg te halen. Voeg daarna op de gewenste plek de TNGvorm van in toe (in met het pijltje naar links). 

PS: Alle TNG-vormen worden zichtbaar als u in het typevenster naar TNG zoekt. Via het contactformulier kunt u om nieuwe TNG-vormen vragen.

Woordsoorten nu actief

Woordsoorten-ww.jpg

Het tabblad woordsoorten is sinds kort actief. Nog niet alle woordsoorten hebben al een plek gekregen, maar het begin is er. De meeste werkwoorden zijn nu geplaatst. Het is hiermee makkelijker geworden een geschikt alternatief te vinden als het werkwoord dat u zoekt nog niet als picto is toegevoegd.

Leesbegeleiders pictoschrijver

picto-leesbegeleider.jpg

Ouders en zorginstellingen vragen ons soms naar personen die kunnen helpen bij het maken van picto levensverhalen, vakantieverhalen, dagschema's, enzovoort. Ook is er vraag naar professionele begeleiders die vanuit de pictoschrijver het leren lezen kunnen en willen begeleiden. We verwijzen dan naar een bij ons bekende logopediepraktijk of naar een ZZPer die geschoold is in de methode Lezen moet je dóén. Wilt u aan de lijst zelfstandige leesbegeleiders worden toegevoegd? Mail naar Trijntje de Wit

Zeggen wat je ziet... en dat begrijpen

zeggenwatjeziet.jpg   ZWJZ en Kenk 85.jpg

Zeggen wat je ziet... en dat begrijpen is een stap voor stap opgebouwde methode voor het leren pictolezen. Geheel afgestemd op het computerprogramma's Kijken en Kiezen en de Pictoschrijver. Verkrijgbaar via www.lezenmoetjedoen.nl.

Met vriendelijke groet,

Team Pictoschrijver

Kijk verder op www.pictoschrijver.nl

 
Picto Nieuws Picto Nieuws

Nummer 1, 9 juni 2013

Leren pictolezen gaat niet vanzelf. Net als bij het leren lezen van letterschrift moet ook het pictolezen stap voor stap worden aangeleerd. Zeker als het leerlingen betreft die moeite hebben met het leren van taal. 

Deze week verschenen: Zeggen wat je ziet... en dat begrijpen

zeggenwatjeziet.jpg     zeggenwatjeziet-p121.jpg     zeggenwatjeziet-p219.jpg    

Deze complete leergang voor het leren pictolezen is een herziene uitgave van Zeggen wat je ziet, SLO1987. Een recensie, geschreven door Betsie Kroon, ambulant begeleider aan de Boslustschool Ommen, vindt u op de webiste van Lezen moet je doen > nieuws

Het boek is zowel geprint in map verkrijgbaar als op USB met een printversie èn een schermversie. Vanaf de printversie kiest u de pagina's die u wilt printen. De schermversie laat twee pagina's naast elkaar zien. Dat is handig omdat gebruikerstips en illustraties steeds op de ene pagina staan en de pictotekst op de pagina ernaast. Wie de leeslessen vanaf het digibord aanbiedt zal dus vooral gebruik maken van de schermversie. Voor prijs en bestelling lezenmoetjedoen.nl > bestellen 

Pictopoëzie, een nieuwe dichtvorm

Box van Pendor.JPGDichters van het Dichterscollectief Zwolle hebben pictogedichten geschreven bij het werk van de kunstenaars van Arte no Pendor  - Kunst op de helling -, een Portugees/Nederlands kunstproject.
Op 30 juni, precies om 15 uur, gaat De Box van Pendor open. We gaan natuurlijk niet verklappen hoe deze bundel uit de doos komt. Kom 30 juni naar de salão van Arte no Pendor, St. Janstraat 5, Hengelo. Nieuwsgierig? Kijk op www.artenopendor.eu.

De voorbeeldverhalenmap

Voorbeeldverhalenmap.jpg

Gebruikers van de pictoschrijver maken graag gebruik van de voorbeeldverhalenmap. Er worden pictoteksten uit geüpload en aangepast. Regelmatig worden er nieuwe teksten aangeleverd die na selectie aan de voorbeeldverhalenmap worden toegevoegd. Het aanbod is inmiddels zo ruim dat de redactie vooral teksten selecteert die nieuwe gebruiksmogelijkheden laten zien of die een thema beschrijven waarvan nog niet veel voorbeeldverhalen zijn. Dus als uw verhaal niet wordt geplaatst kan dat komen doordat er al vergelijkbare voorbeelden zijn.

De Waterlelie, experticecentrum voor onderwijs en epilepsie, heeft alle opdrachtteksten  van niveau 6 t/m 8 van het computerprogramma Kijken en Kiezen in pictoteksten aangeleverd. Een mooie toepassing die u kunt vinden in de voorbeeldverhalenmap.

Leesbegeleiders

picto-leesbegeleider.jpgEr is een groeiende vraag naar zelfstandige leesbegeleiders, o.a. voor volwassenen die alsnog willen leren lezen. Om tegemoet te komen aan de vraag zijn we nu begonnen een lijst met beschikbare en bekwame leesbegeleiders te plaatsen op lezenmoetjedoen.nl > leesbegeleiders. De eerste leesbegeiders hebben zich hiervoor reeds aangemeld.   

 Lijst leesbegeleiders pictoschrijver

Voor de gebruikers van de pictoschrijver willen we echter een eigen lijst gaan opstellen en toevoegen aan de website pictoschrijver.nl. Waarom? Omdat de pictoschrijver óók gebruikt wordt in situaties waarin de leesmethode Lezenmoet je dóén niet aan de orde is. Bijvoorbeeld voor de doelgroep NT2 of voor scholen die de pictoschrijver gebruiken naast een andere leesmethode.

Wilt u ook aan één van deze lijsten of aan beide lijsten worden toegevoegd? Dat kan als u bent opgeleid in de methodiek Lezen moet je dóén (certificaat studiedag), ervaring heeft met het geven van leeslessen vanuit deze methodiek en/of aantoonbaar vertrouwd bent met het begeleiden van mensen bij het maken van pictoteksten met de pictoschrijver.

Aanmelden bij Trijntje de Wit

Met vriendelijke groet,
Team Pictoschrijver

PS: PictoNieuws wordt verstuurd naar alle licentiehouders van Pictoschrijver 2.0. Voor scholen is dit vaak een andere persoon dan de gebruiker(s) zelf. We verzoeken daarom de licentiehouders hun collega's erop te wijzen zichzelf voor PictoNieuws aan te melden via de homepage van de pictoschrijver.